Βαθιά «ανάσα» για τη χώρα, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να διεκδικήσει διπλή δόση ρευστότητας, έως και 1,5 % του ΑΕΠ.

Μέσα στη διεθνή ασφυξία που προκαλούν η εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων, το ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα και η ενεργειακή κρίση, η Αθήνα μπορεί να ατενίζει με σχετική ηρεμία το άμεσο μέλλον, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει σχέδιο για να αντλήσει «φθηνό» χρήμα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ, με δύο κινήσεις:

  • εκταμίευση της 2ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υποβάλει αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας καλύψει ή και ξεπεράσει συνολικά 25 «προαπαιτούμενα» προκειμένου να μπορεί να εγκριθεί η εκταμίευση. Σε τέτοια περίπτωση, θα είναι μόλις η 2η χώρα μετά την Ισπανία που θα το έχει καταφέρει αυτό.
  • η δεύτερη πρόκληση αφορά τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ενισχυμένης εποπτείας. Η αυστηρή εποπτεία, τα λεφτά όμως τώρα έρχονται (περίπου 700 εκατ. ευρώ) ως οικονομική επιβράβευση για την επιτυχή εκπλήρωση των στόχων που είχαν τεθεί από τις αρχές του 2022.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα 2,7 δισ. ευρώ (των δυο δόσεων) μπορεί να μπουν στα κρατικά ταμεία δίνοντας μια πρόσθετη ανάσα στην προσπάθεια χρηματοδότησης των μέτρων απέναντι σε ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα:

  1. για τα 2 δισ. ευρώ: Τις επόμενες μέρες ή ώρες αναμένεται να μπορέσει η Αθήνα να καταθέσει αίτημα πληρωμής της 2ης δόσεως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό προϋποθέτει ότι τα αρμόδια υπουργεία θα έχουν να ολοκληρώσει μια σειρά από 25 ορόσημα, που είναι «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης.

Τα ορόσημα αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή και ιδιωτικές επενδύσεις.

Κάποια από αυτά, π.χ. μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών (voucher), το στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ. ήδη τρέχουν.

  2,  για τα 700 εκατ. ευρώ: τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς. Θα είναι η πρώτη υπό καθεστώς απλής εποπτείας, ώστε τον προσεχή Νοέμβριο να δημοσιευθεί η 1η έκθεση µεταπρογραµµατικής εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα ανάψει το «πράσινο φως» για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου την εκταμίευση τη τελευταίας δόσεως βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Οι 22 δεσµεύσεις αφορούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, την απονομή της ∆ικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηµατολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νοµοθεσίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων και μείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Και όλα αυτά, υπό το φως του προσχεδίου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου, το οποίο θα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη για δημοσιονομική σταθερότητα και πορεία αντιμετώπισης των κραδασμών από την «τρικυμία» στις αγορές Ενέργειας, χρήματος και κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι!