Περιορισμό στο μαζικό φαινόμενο της τηλε-εργασίας σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί υπό αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους βάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα μόνο για 1 στους 10 μισθωτούς (δηλ. 10% των εργαζομένων) της επιχείρησης να εργάζεται εξ αποστάσεως «μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Με την εγκύκλιο του δίδονται και διευκρινίσεις επί της Κ.Υ.Α. αριθμ. 12998/232/23-3-2020 (1078 Β’):

«Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, από τη ρύθμιση για την παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας τους, εξαιρούνται δικηγόροι με πάγια εντολή ή πάγια αντιμισθία».

Επιπλέον, η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας υπενθυμίζει ότι:

«Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την τηλεργασία μπορεί να φτάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας με τηλεργασία η επιχείρηση- εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.