Νέα «δόση» μέτρων ενίσχυσης ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες ή και έως 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους -κυρίως όμως χήρες/χήρους και αναπήρους που αδικούνται περισσότερο από τον Νόμο Κατρούγκαλου λόγω της υπερβολικά υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι εξετάζεται να δοθεί «διπλή» ενίσχυση έναντι των υπολοίπων, σε αυτούς τους συνταξιούχους, που μαζί με την επικουρική δεν ξεπερνάνε συνολικά τα 700 – 900 ευρώ το μήνα. Αλλά με αυτά τα εισοδήματα και με αυτή την προσωπική διαφορά δεν έλαβαν ούτε ευρώ παραπάνω από αύξηση 7,75%, ούτε ευρώ από επίδομα Πάσχα 200 ευρώ, ούτε ευρώ από επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, ούτε αναδρομικά νόμου Βρούτση, ούτε είδαν κάποια αύξηση λόγω κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Και στην περίπτωσή τους, δεν επρόκειτο να δουν και ποτέ αύξηση, πριν περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια αναμονής και ζωής.

Oι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νοικοκυριά – επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή πάντως που στο χθεσινό Eurogroup σήμανε «γενικό σιωπητήριο» στις έκτακτες ενισχύσεις για την ενεργειακή κρίση –με το πρόσχημα ότι οι διεθνείς τιμές έπεσαν και οι λογαριασμοί ενέργειας «ξεφουσκώνουν» – στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια και αναμένουν το τελικό «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινώσουν μια νέα μεγάλη ρύθμιση χρεών που, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θα δίνει και 72 ή ακόμα περισσότερες δόσεις, όχι μόνον όμως στα θύματα της πανδημίας, αλλά ακόμα και σε όσους βρέθηκαν σε αδυναμία μετά από αυτήν.

Όπως είχε προαναγγείλει από χθες και το newmoney.gr η έκτακτη ρύθμιση θα καλύπτει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, της διετίας 2021 ή 2022. Αλλά με τον όρο ότι θα εξοφλούν άμεσα πλέον όλα τα χρέη, του 2023 και εφεξής.

Δημόσιο

Ανατροπή και μόνιμες αυξήσεις –ή και μια πρόγευση ενδεχομένως των αλλαγών που θα επέλθουν στο ενιαίο μισθολόγιο από το 2024- φέρνει στο δημόσιο και η χθεσινή ανακοίνωση για την αύξηση 50 ως 60 ευρώ το μήνα στο επίδομα επικίνδυνης-/ανθυγιεινής εργασίας (αλλά και στον αριθμό των δικαιούχους που πλέον θα το λαμβάνουν) αναδρομικά από την 1-1-2023! Η παροχή αυξάνεται τουλάχιστον 50%-60% για τα υψηλά κλιμάκια, ή διπλασιάζεται για τα χαμηλότερα!

Το επίδομα δίνεται σε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους ως εξής:

– Α΄ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150)

– Β΄ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105)

– Γ΄ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70)

– Δ΄ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35)

– Ε΄ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30).

 

Νέοι δικαιούχοι:

– Φυσικοθεραπευτές: Γ΄ Κατηγορία 150 ευρώ

– Εργοθεραπευτές: Γ΄ Κατηγορία 150 ευρώ

– Φαρμακοποιοί: Γ΄ Κατηγορία 150 ευρώ

– Βοηθοί Φαρμακοποιών: Γ΄ Κατηγορία 150 ευρώ

– Οδοντοτεχνίτες: Γ΄ Κατηγορία 150 ευρώ

– Επόπτες Δημόσιας Υγείας: Δ΄ Κατηγορία 105 ευρώ

– Οδηγοί πυροσβέστες και εργάτες ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου: Κατηγορία Α΄ 200 ευρώ

– Πυροσβέστες οδηγοί και μάχιμοι πενταετούς υποχρέωσης, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου: Κατηγορία Α΄ 200 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη

Στα €3 δισ. ο λογαριασμός της εφορίας – Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Γιάννος Μπενόπουλος: «Κίνηση ματ» ετοιμάζει η Cafetex με εξαγορά στη Βρετανία

Οι γιαγιάδες και η αυτοδυναμία, το μπλοκ σε δυο υποψήφιους… Πάτσηδες, τα ψιλά της MIG και ο νέος ασφαλιστικός παίκτης από την Ιταλία