Όσοι εξοφλούν την Εφορία με… δόσεις θα κλείσουν τον Φεβρουάριο πληρώνοντας περίπου 3 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ και ίσως… δόσεις ρυθμίσεων.

Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για μια σειρά άλλων ειδικών υποχρεώσεων που αφορούν χιλιάδες φορολογουμένους και συγκεκριμένα μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων και επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμότητες πληρωμών. Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους ώστε να μη πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούν. Λήγουν επίσης και πολλές άλλες διαδικαστικές υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου λήγουν οι εξής προθεσμίες:

• Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022

• Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022

• Τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2023 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία. Οι δηλώσεις ακινησίας υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά στην εφαρμογή myCar της ΑΑΔΕ. Ο κάτοχος ενός οχήματος μπορεί να το θέσει σε ακινησία, χωρίς να βγάλει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να χρειαστεί να πάει στη Δ.Ο.Υ. και να τις καταθέσει. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

• Η ένταξη από τους συνταξιούχους των φόρων που προκύπτουν από τα αναδρομικά που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

• Η πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

• Η υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων.

• Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2022.

• Η υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή.

• Η υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με επιδόματα για «προσωπική διαφορά» σε συντάξεις, «ανθυγιεινά» στο Δημόσιο και ρυθμίσεις χρεών

Γιάννος Μπενόπουλος: «Κίνηση ματ» ετοιμάζει η Cafetex με εξαγορά στη Βρετανία

Οι γιαγιάδες και η αυτοδυναμία, το μπλοκ σε δυο υποψήφιους… Πάτσηδες, τα ψιλά της MIG και ο νέος ασφαλιστικός παίκτης από την Ιταλία