Σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και μετά τις εκλογές, θα καθοριστεί τελικά ο χρόνος διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπως προκύπτει από συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και υπηρεσιακών στελεχών του οργανισμού με εκπροσώπους επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τεχνολογικά ταμειακές μηχανές, φορολογικούς μηχανισμούς και μηχανήματα συναλλαγών με κάρτες (pos), καθώς και με παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν οι σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, οι διορίες που είχαν ανακοινωθεί για τη διασύνδεση έως 30 Ιουνίου, δεν ισχύουν πια. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ «στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των πλευρών και καταγράφηκε η μέχρι στιγμής πρόοδος στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά αναβάθμισης για 50 τύπους ταμειακών μηχανών, που αντιστοιχούν σε 220.000 ταμειακές μηχανές, δηλ. στο 55% των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκαν οι σημαντικές τεχνολογικές προκλήσεις του έργου και διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και να ενταθούν οι τεχνικές συναντήσεις με κλιμάκια από όλες τις πλευρές, υπό το συντονισμό της ΑΑΔΕ».

Διασύνδεση 400.000 POS με ταμειακές μηχανές

Εκ των πραγμάτων τώρα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εκδώσει και άλλες εγκυκλίους για όλους όσους έχουν ταμειακές μηχανές. Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα αναμένονταν να διασυνδεθούν 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι περίπου 400.000 ταμειακές παλαιού τύπου θα πρέπει να αναβαθμίσουν το λογισμικό τους… εάν μπορούν. Αν είναι πολύ παλιές, ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και τον μηχανισμό. Και για τις δύο περιπτώσεις, όμως, θα υπάρχει επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω voucher – και συγκεκριμένα 120 ευρώ για το λογισμικό και 350 για την αναβάθμιση του μηχανισμού.

Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχτεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του φορολογικού ηλεκτρονικύ μηχανισμού (ΦΗΜ)

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα με ταμειακές μηχανές ειδικού τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών.

Ετσι, λοιπόν, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προμηθευτούν ταμειακές μηχανές που θα αποτελούν μέρος ενός κλειστού κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS. Υπολογίζεται ότι στην εστίαση πρέπει να αλλάξουν 82.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές και 11.000 ειδικά μηχανήματα έκδοσης αποδείξεων.

Διαβάστε ακόμη:

Η μάχη για το ευρωπαϊκό χρέος… μόλις ξεκίνησε – Οι πρωτοβουλίες του Μακρόν, η σκληρή «γραμμή» των Γερμανών

Επιτόκια: Μειώσεις, αυξήσεις και «πάγωμα» – Τι «δείχνουν» οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ