Στο τραπέζι του υπουργού οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας βρίσκονται όλα τα πιθανά σενάρια για στήριξης της οικονομίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης όμικρον.

Μιλώντας στο Real FM ο κ. Σταϊκούρας τόνισε με νόημα ότι το πρώτο ζήτημα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης αυτή την κρίσιμη περίοδο. Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».

Εξήγησε πως πλέον «δεν αποκλείω τίποτα γιατί η χώρα έχει υποστεί διαδοχικές κρίσεις» αλλά εξήγησε και πως υπάρχουν πεπερασμένα όρια και λόγω της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο νέων αναστολών εργασίας σε επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα είμαστε έτοιμοι ως οικονομικό επιτελείο εάν απαιτηθεί ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν να μπορέσουμε να διευκολύνουμε για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Τα άλλα θέματα θα «τα αξιολογήσουμε το 2022».

Τα εν λόγω μέτρα θα αφορούν σε πρώτο στάδιο τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης και ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του προβλήματος ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους, κάτι που όμως θα αποφασιστεί μέσα στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα.

Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα».

Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας

Καταθέσεις: Αυξήθηκαν για τις επιχειρήσεις, μειώθηκαν για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο