Το σκηνικό φαίνεται προσεκτικά στημένο: Η σημερινή δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ στο πλαίσιο του Eurogroup για δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων εφ όσον η Ελλάδα επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους και ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού δεν είναι μια τυχαία αναφορά. Είναι προφανές, πλέον, ότι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα δηλώσεων που, αν τις συνδέσουμε με προσοχή, μας οδηγούν σε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, έρχονται κατά βάση με τις μεταρρυθμίσεις. Εδώ, στο πλαίσιο του Eurogroup, δεν έλειψαν οι ενθαρρυντικές δηλώσεις: Τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο Μπενουά Κερέ, πρόσωπο κλειδί στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπήρξαν ενθουσιώδεις: Χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας τόσο στις αγορές όσο και στη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα και «τη δέσμευση της κυβέρνησης να σημειώσει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς».

Το χορό άνοιξε η Λαγκάρντ

Λίγες μέρες νωρίτερα, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε αναφέρει ακριβώς το ίδιο: «Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερβολικοί στο 3,5%, πρέπει να επανεξεταστούν».

Κι όλα αυτά, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει επίσημα το θέμα!

Φυσικά, το έχει θέσει εξαρχής, ανεπίσημα. Αντί να “επαιτεί”, όπως είπε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίμησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να “απαιτεί”. Κι έτσι, μπορεί να το εντάξει στον οικονομικό της προγραμματισμό.

Από την εποχή της αντιπολίτευσης

Η πρόθεση Μητσοτάκη να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 αποτυπώθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις του από την εποχή που ακόμα βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δείγμα ότι υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο που έχει κοστολογηθεί κι έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης στους κόλπους των εταίρων μας -τότε στο πλαίσιο του ΕΛΚ κυρίως- με σκοπό όταν το θέμα τεθεί επίσημα από την Αθήνα, να υπάρξει μια καθολική αποδοχή του, καθώς και των όρων του, δηλαδή κατά βάση το ποσοστό της μείωσης.

Γι αυτό ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε στο σημερινό eurogroup “πάνοπλος”, με δυο βασικές αποστολές: Να εξηγήσει τις ευεργετικές παραμέτρους της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και να παρουσιάσει με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σκοπός του, να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα καταβάλλει μια φιλότιμη και ρεαλιστική προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης. Με δυο λέξεις, ο Σταϊκούρας έσπειρε σήμερα, για να θερίσει η χώρα όταν του χρόνου ο πρωθυπουργός θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει…

Η Αθήνα έχει φανερές και απρόσμενες βοήθειες στην προσπάθειά της: Την παραμονή του eurogroup (στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε την “πάγια θέση του Ταμείου”, δηλαδή τη θέση της Λαγκάρντ και του Ρέγκλινγκ, ότι δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν “βαρίδι” στην προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη.

Οι κρίκοι των δηλώσεων περί ανάγκης αναπροσαρμογής του ύψους των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων ενώνονται, και σε λίγο θα αρχίσει να φαίνεται η αλυσίδα.

Πρόκειται για ένα ολόκληρο σχέδιο, που εκπονήθηκε σε χρόνο ανύποπτο στην Αθήνα, και το οποίο παρουσιάζει με προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνομιλητές του. Το ίδιο έκανε στον Μακρόν, κι ας λένε οι δημόσιες δηλώσεις ότι το θέμα δεν τέθηκε, το ίδιο και στην Μέρκελ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύεται “κρυφός” θαυμαστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε πει στην εποχή του τη γνωστή φράση “Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται”.