Μπαράζ επαφών θα έχει από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Βερολίνο όπου βρίσκεται. Εκεί διεξάγεται την Παρασκευή το άτυπο συμβούλιο Eurogroup  και το Σάββατο το Ecofin. Και μόνον όμως ότι διεξάγονται «δια ζώσης» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, δείχνει ότι μόνον «τυπικές» δεν είναι αυτές οι συζητήσεις, για το μέλλον της Ύφεσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς που θα παρουσιάσουν σε 1 μήνα όλα τα κράτη-μέλη για το 2021.

Μόνον τυχαίο δεν είναι επίσης ότι ο κύριος Σταϊκούρας βρίσκεται ήδη μία ημέρα νωρίτερα στη Γερμανική πρωτεύουσα, για να συναντήσει τον Όλαφ Σολτς και τον Γεργκ Κούκις (υπουργός και υφυπουργός της Γερμανίας αντίστοιχα). Η συνάντηση με τον Σολτς είναι εξόχως πολιτική, ενώ με τον Κούκις είναι και τεχνοκρατική, καθώς εκπροσωπεί την Γερμανία στον ESM και στο Euro Working Group -που προετοιμάζει επί της ουσίας όλα τα Eurogroup.

Θα συναντήσει επιπλέον τον Ραλφ Μπρίνκχαους, που είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών CDU/CSU, αλλά και μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού στη Γερμανική Βουλή που «σκανάρουν» τα ελληνικά ζητήματα –καθώς πολλές αποφάσεις και μέτρα για το ελληνικό χρέος απαιτούν και την ψήφο του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Και, επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup κα διάδοχο του Μάριο Σεντένο, Ιρλανδό Πασκάλ Ντόναχιου.

Με όλους θα συζητήσουν για την κατάσταση γενικά, αλλά και για τα μέτρα πιο ειδικά ενόψει των κρατικών προϋπολογισμών που θα πρέπει να σταλούν για να τους εγκρίνει και η Κομισιόν, στα μέσα Οκτωβρίου..

«Μασάζ» για ελαφρύνσεις και παροχές

Στη βάση, ο κ. Σταϊκούρας θα προϊδεάσει τους ξένους ομολόγους του για το πακέτο νέων μέτρων και ελαφρύνσεων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Τα οποία όμως δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα γιατί, όπως είπε χθες στο ΘΕΜΑ FM ο Θεόδωρος Σκυλακάκης «μπαίνουμε σε μια πολεμική οικονομία» (υγειονομική και οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά κλπ) και δεν επιτρέπονται σχέδια για μόνιμα μέτρα γιατί όλα αλλάζουν και ουδείς γνωρίζει «ποιο θα είναι τελικά το βάθος της ύφεσης».

Από το Μαξίμου πάντως μιλούν ήδη για «μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων», έστω και αν έχει ορίζοντα ως το 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές:

·   «Κλείδωσε» -όπως λένε- η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν   ήδη συμφωνήσει οι θεσμοί. Εξετάζεται σταδιακή κατάργηση σε 2 δόσεις: το πρώτο βήμα αναμένεται το 2021 (ενδεχομένως στο β΄εξάμηνο) και θα προβλέπει είτε 50% μείωση των συντελεστών (με προοπτική μείωσης επιπλέον 50% σε επόμενο χρόνο) είτε πλήρη απαλλαγή των εισοδημάτων έως 20.000 ή 30.000 ευρώ το 2021 (και για τους υπόλοιπους σε επόμενο χρόνο).

·  Μπαίνει «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές, μαζί με άλλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά.

Συνεπώς και οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ αυτό το σαββατοκύριακο ενδέχεται θα εξαρτηθούν και από το κλίμα που θα εισπράξει ο Χρήστος Σταϊκούρας στις επαφές του στο Βερολίνο, για τις προοπτικές  στις οικονομίες και στα μέτρα στήριξης στην Ευρώπη, που είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται και ο ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός.