Ένα βήμα πιο κοντά στην εξυγίανση φέρνει την Attica Bank το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν χθες, Τρίτη, η Thrivest και οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, διασφαλίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 490 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρουσία του διοικητή, κ. Γιάννη Στουρνάρα, οι εκπρόσωποι των Thrivest, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ΤΜΕΔΕ συμφώνησαν σε ένα κοινό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει αφενός, την κάλυψη της επικείμενης ΑΜΚ και αφετέρου, τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα (σ.σ. η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης, τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC), γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να διεκδικήσει τη θέση της ως ο πέμπτος πόλος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους επενδυτές, η Thrivest θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ «με σημαντικό ποσό». Μολονότι δεν προσδιορίζεται το ύψος του, οι πληροφορίες θέλουν την τριανδρία της Παγκρήτιας Τράπεζας να συμμετέχει έναντι 60 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως το αρχικό τους σχέδιο προέβλεπε την είσοδο στην Attica Bank με ένα ποσό πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα, μετά και την προσωρινή παύση των συνομιλιών, η Thrivest δεν εμφανιζόταν διατεθειμένη να εισφέρει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες πληροφορίες, οι νέοι μέτοχοι επέλεξαν μία μέση λύση, γεγονός που φέρεται να συνδέεται και με τη μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους που σχετίζεται με το σκέλος της ανάληψης της ζημιάς, η οποία θα προκύψει ως απόρροια της διαχείρισης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου. «Υπήρξε συναντίληψη επί ενός MoU που θα είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων – υφιστάμενων και δυνητικών – με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία (N3864/2010 και άλλες σχετικές διατάξεις), τονίζουν στο newmoney πηγές του ΤΧΣ.

Οι μετοχικές ισορροπίες

Όπως όλα δείχνουν, η Thrivest θα λάβει τις μετοχές, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) από την Ellington (8,08%), αλλά και τυχόν αδιάθετες από τους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι κατέχουν το 1,99% της Attica Bank. Επανερχόμενο στο προηγούμενο ποσοστό του, το ΤΜΕΔΕ καλείται να εισφέρει περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στο ΤΧΣ, αυτό θα συμμετάσχει έναντι 329 εκατ. ευρώ (ποσοστό 69,51%). Τέλος, ο e-EΦΚΑ θα συνδράμει στην ΑΜΚ με ένα ποσό πέριξ των 40 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8,40%).

Σε κάθε περίπτωση, η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαρκέσει από τα τέλη του τρέχοντος μήνα έως και τις 24 Απριλίου, με τις νέες μετοχές να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις 28 Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως προβλέπεται η έκδοση έως 35.062.731 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ/εκάστης, με καταβολή μετρητών και η διάθεση αυτών, με τιμή 13,50 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Aποκαλυπτήρια σήμερα για το «καλάθι των νονών» – Σε μια εβδομάδα το «καλάθι του Πάσχα»

«Ανηφορίζει» προς Κολωνάκι η ΛΑΜΨΑ: «Πράσινο» για τη νέα boutique μονάδα στο διατηρητέο της Ζαλοκώστα

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ