Της Στεφανίας Σούκη

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις στο εγχώριο real estate.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων χθές ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού συνεδρίου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Επανεκκίνηση της οικονομίας και αγορά ακινήτων».

“Παρά τις αντιξοότητες, ο τομέας των τουριστικών ακινήτων, ο οποίος είναι άμεσα συνυφασμένος με την καλή πορεία του τουρισμού τα τελευταία έτη, αποτέλεσε το 2016 τον πιο ανθεκτικό και δυναμικό τομέα της ελληνικής αγοράς ακινήτων”, ανέφερε ο κ. Μητράκος. Σημαντικός αριθμός επενδύσεων δρομολογήθηκαν στην Αττική, οι οποίες αφορούν την επαναλειτουργία ή αναβάθμιση παλαιών αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων υψηλής κατηγορίας (τεσσάρων ή περισσότερων αστέρων), ενώ πράξεις, ειδικά εξαγοράς υφιστάμενων μονάδων, ολοκληρώθηκαν και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα (Μύκονο, Κέρκυρα, Κω, κ.λπ.).

«Η προοπτική για ακόμα πιο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της τουριστικής κατοικίας, ενισχύεται από τη δρομολόγηση των έργων αναβάθμισης των παραχωρηθέντων 14 περιφερειακών αεροδρομίων, από τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία που έχουν άμεση αρνητική επίπτωση στον τουρισμό της, αλλά και από τη σταδιακή λειτουργία νέων μονάδων υψηλής κατηγορίας καθώς και την είσοδο διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων, οι οποίες αποκτούν για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα. Εκτός από τον τουρισμό, στις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν συγκαταλέγεται και η ταχεία υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το 2016 δρομολογήθηκαν τέσσερις σημαντικές παραχωρήσεις και έργα ανάπτυξης, των οποίων η εκκίνηση εκκρεμούσε από το 2014 ή και προγενέστερα. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπογράφηκε η επικαιροποιημένη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της δημόσιας έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την παραχώρηση, κατασκευή και εκμετάλλευση της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο της Ελευσίνας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι καθοριστική τόσο για την εισροή κεφαλαίων στην οικονομία και τη στήριξη της απασχόλησης όσο και για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας που θα οδηγήσει στην προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στα ακίνητα», επεσήμανε ο υποδιοικητής της ΤτΕ. 

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η προσδοκώμενη επιτυχής εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ (στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές εντός του Μαρτίου 2017), σε συνδυασμό με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αεροδρομίου «Μακεδονία», αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την επέκταση των δραστηριοτήτων της που αυτή συνεπάγεται, μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό μεταφορικό και επιχειρηματικό κόμβο, με θετική επίδραση στην αγορά – ειδικά των επαγγελματικών – ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. «Η κομβική θέση της πόλης, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο δίκτυο υποδομών και μεταφορών, μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων και κυρίως των αποθηκών-logistics και την τοπική οικονομία».