Η εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες έχει παγώσει κάθε λειτουργία του κράτους στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Υπουργικά γραφεία και υπηρεσίες κατέβασαν τα μολύβια εν όψει των εκλογών, καθυστερώντας την προώθηση των λύσεων μείωσης των κόκκινων δανείων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζα της Ελλάδος) και εκμηδενίζοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Την εικόνα συμπληρώνει η απόλυτη απραξία από κυβερνητικής πλευράς στην αποπληρωμή προς τις τράπεζες των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, και δεν φαίνεται προοπτική αποπληρωμής τους. Το μόνο που δείχνει να κινείται, σημειώνοντας κι αυτό καθυστέρηση, είναι το έργο της δημιουργίας πλατφόρμας για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας, που είναι η 1η Ιουλίου (αρχικά έπρεπε να είναι έτοιμη στις 30 Απριλίου), δύσκολα θα πιαστεί παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί κι αυτή λόγω κυρίως της συνδρομής από εξειδικευμένα στελέχη των τραπεζών.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τηρούν στάση αναμονής σε σχέση με τις εκκρεμότητες του Δημοσίου απέναντί τους και έχουν στραφεί στις δικές τους κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προκειμένου να παραμείνουν εντός των στόχων που έχουν θέσει οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει στα τραπεζικά επιτελεία είναι ότι το όποιο όφελος από την ενεργοποίηση όλων των παραπάνω εντός του έτους θα λειτουργήσει προσθετικά στη μείωση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Στάση αναμονής τηρούν και οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη, καθώς ΕΚΤ και SSM πιέζουν μεν τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων με τις πωλήσεις πακέτων των προβληματικών δανείων, ωστόσο εμφανίζονται ανεκτικές απέναντι στους πλειστηριασμούς. Η ανοχή θεωρείται ότι θα λήξει ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ από τον Σεπτέμβριο η διενέργειά τους θα πρέπει να τρέξει με έντονους ρυθμούς.

ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδος

Στο θέμα των καθυστερήσεων αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεσή της και η Κομισιόν, τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία για την προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους. Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το σχέδιο του ΤΧΣ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να δοθούν κρατικές εγγυήσεις για την τιτλοποίηση με καλύτερους όρους κόκκινων δανείων έως και 15 δισ. ευρώ, βρίσκεται εγκλωβισμένο στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ερωτηματολόγιο με τεχνικές εξηγήσεις που απεύθυνε προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ουδέποτε απαντήθηκε.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, όσο δεν διευκρινίζονται το τεχνικό μέρος και, κυρίως, το τελικό κόστος που θα έχει για τις τράπεζες που θα κάνουν χρήση του σχεδίου τόσο η χρησιμότητά του παραμένει αμφίβολη. Τη λήψη αποφάσεων θα επηρεάσει και η ετήσια προμήθεια που προβλέπει το σχέδιο. Αν το σχετικό κόστος είναι υψηλό, τότε ενδέχεται να μη συμφέρει η χρήση των εγγυήσεων.

Πλειστηριασμοί

Πιο κάτω «πετάει το τενεκεδάκι» -κατά την προσφιλή έκφραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου- η κυβέρνηση στο μέτωπο των πλειστηριασμών, αραιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την εκτέλεσή τους λόγω της προκήρυξης εθνικών εκλογών.
Το ξεπάγωμά τους μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο, μετά την υποχρεωτική ανάπαυλα και του Αυγούστου (λόγω των κλειστών δικαστηρίων), και θα αφορά κατά κύριο λόγο περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει νομική προστασία αλλά και επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.

Η πλατφόρμα

Σε γεφύρι της Αρτας εξελίσσεται η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες με βάση τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου αλλά μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά κενό γράμμα, ενώ όλα δείχνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η πλατφόρμα θα ανοίξει αρκετά μετά τις εκλογές, προς τα τέλη Ιουλίου, συμπιέζοντας σημαντικά το διαθέσιμο διάστημα για την ένταξη στις ευεργετικές διατάξεις της νέας ρύθμισης, το οποίο ως γνωστόν ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους.