Οικονομία

Άρση ακινησίας IX: Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας

  • newsroom


Την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τους ιδιοκτήτες ΙΧ που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας

Πάσχα με το αυτοκίνητό τους και με μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας θα κάνουν όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη νέα σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα Ταμεία του Δημοσίου και να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες ενοικιάσεων και leasing αλλά και οι απλοί καταναλωτές ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να θέσει σε ισχύ τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας στα τέλη του Απριλίου ή αρχές Μαΐου ώστε οι επαγγελματίες του κλάδου των ενοικιάσεων να προλάβουν να ετοιμάσουν τον στόλο των οχημάτων τους που προορίζονται για τους τουρίστες πληρώνοντας μέρος των Τελών Κυκλοφορίας ενώ επίσης αν πάνε όλα καλά με τον κορωνοϊό οι πολίτες σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews θα μπορέσουν να πάνε στο χωριό τους για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα.

Παράλληλα όπως και πέρυσι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει πρόστιμα στην καταβολή των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας να πληρώσουν κυριολεκτικά Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα, καθώς δεν θα υπάρχει η επιβάρυνση του 1/12 ή των 2/12 επί των ετήσιων Τελών.

Επίσης ένας ακόμη λόγος επίσπευσης της ισχύς των μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας έχει να κάνει και με τον κορωνοϊό καθώς τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να βοηθήσουν όσους περισσότερους πολίτες μπορούν να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους ώστε να μην χρησιμοποιούν τόσο συχνά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Να υπενθυμίσουμε πως για να ισχύσουν τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας θα πρέπει να ψηφιστεί το σχετικό άρθρο σε κάποιο νομοσχέδιο και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας.

Το οικονομικό επιτελείο για το 2021 σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr εξετάζει επίσης να καθιερώσει μόνιμα τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί κάποια σχετικά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος λίγο πριν τους καλοκαιρινούς μήνες και να μπορούν οι εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου για μία φορά καταβάλλοντας μέρος του αντιτίμου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Πάντως πέραν των χαμηλότερων Τελών Κυκλοφορίας όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μειωθεί αντίστοιχα και το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αν το όχημά τους κινείται με κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.

Διαβάστε περισσότερα: newsauto.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες του lockdown και σχέδιο ελέγχου των σούπερ μάρκετ

MFS Investment Management: Το «old money» που απέκτησε το 5% του ΟΤΕ

Κορωνοϊός: Στο ΕΣΥ παραχωρούνται δυο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές