Οικονομία

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Συντάξεις με το νέο σύστημα από 1/1/2022 – Οι δικαιούχοι

  • newsroom


Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο έχει ρήτρες ασφαλείας, ενώ στόχος είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο

Στο νέο σύστημα που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις θα εντάσσονται όσοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και προεραιτικά οι εργαζόμενοι μέχρι 35 ετών.

Οι εισφορές των εργαζομένων θα παραμείνουν στο 6%, ωστόσο δεν θα χρησιμοποιούνται για τις σημερινές συντάξεις, αλλά θα μένουν στον «κουμπαρά» για τις συντάξεις που θα πάρουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος με 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές 650 ευρώ τον μήνα, μπορεί να λάβει 219 ευρώ, έναντι 153 ευρώ που θα λάμβανε με το παλιό σύστημα.

Επίσης, το ύψος των νέων συντάξεων θα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων, καθώς οι «κουμπαράδες» με τις εισφορές θα επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα κτλ, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, το κόστος μετάβασης αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλο, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει «μέρισμα ανάπτυξης» ύψους 50 δισ. ευρώ και καθαρό κόστος που θα φτάνει τα 6 δισ. ευρώ.

Πάντως, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο έχει ρήτρες ασφαλείας, ενώ στόχος της είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με τα μεγάλα κέρδη από τα φορτηγά πλοία

Apple: Το νέο, εντυπωσιακό κατάστημα-ναυαρχίδα σε θέατρο της δεκαετίας του ’20 (pics)

Νέος ιδιοκτήτης για τη βίλα του Παζαρόπουλου στη Μύκονο