Αυξημένες κατά 6,3% ή 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών τον περασμένο μήνα, με το σύνολο των αποταμιεύσεων να ξεπερνούν τα 121 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν τον επίμαχο μήνα αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,16 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να έχει ενισχυθεί σε 11,6% από 10,3% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά:

  • Αύξηση κατά 968 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2020 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 877 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 36,1% από 33,2%. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Mη Xρηματοπιστωτικών Eπιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 143εκατ. ευρώ και κατά 825 εκατ. ευρώ αυτές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
  • Αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2020 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έναντι αύξησης κατά 283 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,3% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στον αντίποδα, μείωση κατά 206 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης έναντι μείωσης κατά 153 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -23,4% από -25,1%.

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 11,5% από 10,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2,2 δισ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 2,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στα 20,6 δισ. ευρώ τα δάνεια σε moratorium

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,6 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια (8,3 δισ. ευρώ), δάνεια προς ΜΧΕ (9,2 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,8 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,4 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη: 

Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου (vid)

«Μayday» από τις τουρκικές αεροπορικές: Ζητούν $2,5 δισ για να μην πτωχεύσουν

Νέο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών από SIA και Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας