Το ξέσπασμα της πανδημίας χαρακτηρίζεται ως ατυχές timing για την ελληνική οικονομία, καθώς συνέβη την περίοδο ακριβώς που ετοιμαζόταν να επιταχύνει την ανάπτυξή της, αναφέρει η AXIA σε μελέτη της υπό τον τίτλο «Greece post- covid perspective: Post nubila phoebus» (σ.σ. μετά τα σύννεφα, ο ήλιος). Ωστόσο, εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ισχυρή ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2021 και υπεραπόδοση άνω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2022.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη, «το 2021 θα να είναι επίσης μια χρονιά προκλήσεων καθώς οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% (στο βασικό σενάριο) και πρωτογενές έλλειμμα στο 3,9% φαντάζουν ολοένα και λιγότερο εφικτοί μετά το σχεδόν πλήρες lockdown του λιανεμπορίου στο πρώτο τρίμηνο (το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό) και την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης».

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν «ότι η υγειονομική κρίση οδήγησε σε αρκετές διαρθρωτικές εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ισχυρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί μέχρι τώρα οικονομική ανάπτυξη» και επιπλέον υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους ότι «η ελληνική οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτιμούμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ για το 2022 θα φτάσει σε υψηλό μονοψήφιο αριθμό ή ακόμα και διψήφιο υπό ορισμένες προϋποθέσεις (κατά την άποψή μας οι τρέχουσες εκτιμήσεις για την οικονομική η ανάπτυξη του 2022 είναι συντηρητικές), ενώ μεσο-μακροπρόθεσμα αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει εύκολα τον μέσο όρο οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ελληνική οικονομία: η εστίαση στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη «δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία για το 2020 από αυτό που πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της εμφάνισης της πανδημίας Covid-19. Η αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στη βάση της φιλοαναπτυξιακής ατζέντας της νέας κυβέρνησης που ενσωμάτωσε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά το ΑΕΠ στο έτος συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ που προκλήθηκε από την πανδημία, (αν και μικρότερη από την αρχικά αναμενόμενη και ηπιότερη από εκείνη άλλων μεγαλύτερων και πιο διαφοροποιημένων οικονομιών της ΕΕ) ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγάλης έκθεσης της τοπικής οικονομίας στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο report «θεωρούμε ότι η πανδημία όχι μόνο δεν μεταβάλλει τις μεσο-μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την Ελλάδα αλλά αντίθετα οι εξελίξεις έχουν προεταοιμάσει το έδαφος για ισχυρότερη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τα αρχικά αναμενόμενα. Για το σκοπό αυτό, οι διαρθρωτικές / φιλο-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που θα αποδεσμευτούν από την ΕΕ ), τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία και το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό βραχυπρόθεσμα αλλά και να διατηρήσει υψηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο άμεσο μέλλον».

Το 2021 αναμένεται η ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με το report. Ωστόσο, το μέγεθος αυτής της ανάκαμψης σχετίζεται άμεσα και στενά με θέματα όπως η εξέλιξη των εμβολιασμών (τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό) και τις αβεβαιότητες από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, η οικονομική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκε από το παρατεταμένο lockdown, το οποίο δεν είχε πλήρως αποτιμηθεί στον προϋπολογισμό.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι «ανεξάρτητα από το εάν η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 ανέλθει στο περίπου 4,8% (στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού του 2021) ή χαμηλότερο (πιο κοντά στο 3,5% λόγω του lockdown) αυτό θα είναι ένα έτος μετάβασης καθώς τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Το 2022 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ωθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές αλλά και το ισχυρό rebound του τουρισμού. Η ιδιωτική κατανάλωση (στη βάση της βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος και της μείωσης του ποσοστού ανεργίας από τα σημερινά υψηλά) και σημαντικές επενδύσεις θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομίας με υγιή ρυθμό, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, μεσο-μακροπρόθεσμα». Η μελέτη επικαλείται τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% κατά μέσο όρο ετησίως για την περίοδο 2021-2026.

Η ΤτΕ σημειώνει ότι ένας μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5% για την περίοδο 2021-2030 θεωρείται εφικτός δεδομένων των πόρων που θα εισρέουν στην ελληνική οικονομία.

Το 2020 καλύτερο του αναμενόμενου, ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του 2021 

Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι για το 2020 η Ελλάδα σημείωσε ύφεση 8,2%. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων που προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ στο περίπου 10% . Στην μελέτη υπογραμμίζεται «η ανθεκτική απόδοση της οικονομίας το 2020 η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δημοσιονομική στήριξη».

Όπως αναφέρεται «ο προϋπολογισμός του 2021 (στο βασικό σενάριο) ενσωματώνει αύξηση κατά 4,8% για το τρέχον έτος, εκ των οποίων το 2,1% σχετίζεται με επενδύσεις από τα κονδύλια της ΕΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα υποστηρίζονται από την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η ιδιωτική κατανάλωση θα συμβάλει καθώς τελειώνουν τα lockdown, υπάρχει συνεχής ισχυρή δημοσιονομική υποστήριξη, ενώ εισάγεται δημοσιονομική χαλάρωση (αναστολή της επιβάρυνσης από τον φόρο αλληλεγγύης και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους).

Εστιάζοντας στις επενδύσεις, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει το άλμα στον σχηματισμό ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου λόγω της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ που υποστηρίζονται από το Ταμείο κατά τη διάρκεια του έτους. Παρόλο που η επίσημη έγκριση από την ΕΕ για το πακέτο στήριξης αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η χρηματοδότηση θα έχει αναδρομική ισχύ, επομένως η κυβέρνηση ξεκινά ήδη τις επενδύσεις που εντάσσονται στο Ταμείο».

Η υπεραπόδοση ξεκινά το 2022 

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και του πληθυσμού της ΕΕ αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το 2022 αναμένεται να είναι το έτος που θα επιστρέψει σταδιακά η κανονικότητα. Σύμφωνα με τη μελέτη, «για την ελληνική οικονομία, αυτό σημαίνει i) ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019 καθώς η παγκόσμια ζήτηση για αναψυχή αυξάνεται, ii) επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη και iii) αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και του συναισθήματος, της μείωσης της ανεργίας και της φορολογικής χαλάρωσης. Αυτή η ώθηση, μετά την (αναμενόμενη) συγκρατημένη οικονομική απόδοση του 2021, αναμένεται να επιφέρει ισχυρή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία το 2022. Επί του παρόντος, η μέση βασική εκτίμηση (θεσμική και μη) για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 είναι στο περίπου 5,0%».

Ωστόσο οι αναλυτές της AXIA αναφέρουν ότι «υποστηρίζουμε την άποψη ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τη βασική εκτίμηση και ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να φθάσει σε υψηλότερο μονοψήφιο ή ακόμη και διψήφιο αριθμό αύξησης του ΑΕΠ για το έτος.

Για το 2023 και μετά, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης θα είναι η επιτάχυνση της επενδυτικής δραστηριότητας. Όσον αφορά τη ρευστότητα, τα το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης  θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ελληνική οικονομία έως το 2026, ενώ τα κονδύλια συνοχής της ΕΕ θα είναι διαθέσιμα έως τουλάχιστον το 2027. Υποστηρικτικός στη χρηματοδότηση της οικονομίας θα είναι ο τραπεζικός τομέας αφού καταφέρει να μειώσει τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό.

Επιπλέον, η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, η μείωση της ανεργίας και το διαθέσιμο εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση (που ήταν παρέμεινε υποτονική για περισσότερα από δέκα χρόνια) αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για την επίτευξη ισχυρότερου ρυθμού  ανάπτυξης και πάντως αρκετά υψηλότερου από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται στην ευρωζώνη».

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες αλλαγές ζητούν τράπεζες και servicers για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Στο σφυρί το υπερπολυτελές ράντσο του Τομ Κρουζ στο Κολοράντο – Πωλείται για $39,5 εκατ. (pics)

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Αυτόματη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα