Hταν το 2016 όταν το όνομα της Mandarin Oriental είχε ακουστεί για πρώτη φορά, πολύ έντονα, ως ενδεχόμενο επέκτασής της στην ελληνική αγορά, με την ασιατική, πολυτελή ξενοδοχειακή αλυσίδα να έχει εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον τότε για το Hilton Aθηνών, σε συνέχεια της μετάβασης, εκείνη την περίοδο, στη νέα ιδιοκτησία του ιστορικού ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, το δίδυμο των ΤΕΜΕΣ- Dogus από την Alpha Bank.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι τελικά η συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ να γίνει πραγματικότητα, έστω κι αν αυτή θα αφορά έναν άλλο (εμβληματικό πάντως) προορισμό: Χθες, η Mandarin Oriental Hotel Group και η ΤΕΜΕΣ που αναπτύσσει την Costa Navarino στην Μεσσηνία, ανακοίνωσαν την άφιξη του πρώτου ξενοδοχείου Mandarin Oriental στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2023.

Το νέο ξενοδοχείο Mandarin Oriental θα βρίσκεται στην περιοχή Navarino Bay, μια από τις ολοκληρωμένες περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino στην περιοχή της Μεσσηνίας, σε ένα φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

«Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort θα περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα, μεγάλες βεράντες με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, καθώς και πέντε εστιατόρια και μπαρ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη νέα μονάδα όπου τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχουν επιμεληθεί το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη και το K-Studio, «σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της Costa Navarino».

Από την πλευρά του, ο όμιλος της Mandarin Oriental, πολυβραβευμένος ιδιοκτήτης και διαχειριστής μερικών από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία, resorts και κατοικίες στον κόσμο, αναζητούσε πολύ καιρό το κατάλληλο «πάτημα» για την έλευσή του στην ελληνική αγορά, με την Costa Navarino να πληροί -και με το παραπάνω- τις προϋποθέσεις.

Η πρώτη κίνηση, το 2016 για την ανάληψη της διαχείρισης του ιστορικού ξενοδοχείου της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο πλέον βρίσκεται κάτω από το ιδιοκτησιακό δίδυμο των ΤΕΜΕΣ και Olayan Group, δεν κατέληξε επιτυχώς για την ασιατική αλυσίδα.

Πολύ περισσότερο δε, από τη στιγμή που και ο όμιλος της Hilton δεν ήταν διατεθειμένος να αποχωρήσει από το εμβληματικό ξενοδοχείο, όπου είχε παρουσία ήδη από τη δεκαετία του ’60, έχοντας τοποθετήσει ψηλά την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη.

Κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο για την έλευση των brands του ομίλου Conrad και Waldorf Astoria στο νέο προορισμό της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας το 2024 που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικούς χώρους κ.α.

Η Mandarin πάντως φαίνεται ότι κι αυτή εξακολουθεί να τοποθετεί ψηλά την Αθήνα, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τις πληροφορίες, είναι ένα από τα βασικά ονόματα που ακούγονται για τις ξενοδοχειακές χρήσεις εντός του project του Ελληνικού, στο πλαίσιο της συμφωνίας, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, της ΤΕΜΕΣ με τον φορέα της επένδυσης, τη Lamda Development, για την ανάπτυξη των δύο ξενοδοχειακών μονάδων (η πρώτη με τις branded κατοικίες στη μαρίνα, συνολικής επιφάνειας κοντά στα 38.500 τ.μ. και η δεύτερη στο παραλιακό μέτωπο σε συνολική επιφάνεια 24.500 τ.μ.).

H Mandarin έχει ακουστεί περισσότερο για τη δεύτερη μονάδα, αυτή του παραλιακού μετώπου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα, ενώ το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη εργασιών στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ολοκλήρωση στο δεύτερο μισό του 2025.

Ως προς το προφίλ της Mandarin, με ασιατικές ρίζες, έχει αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο brand και διαχειρίζεται σήμερα 35 ξενοδοχεία και 7 συγκροτήματα κατοικιών σε 24 χώρες και περιοχές, με το καθένα «να αντανακλά την ανατολίτικη κληρονομιά του Ομίλου και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αλυσίδα διαθέτει παρουσία με ξενοδοχεία αλλά και βίλες σε χώρες, μεταξύ των οποίων στην Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), την Ιταλία (Λίμνη Κόμο), την Ελβετία (Γενεύη), Ισπανία (Μαδρίτη), αλλά και στην Τουρκία (Μπόντρουμ).

Η Mandarin Oriental, μέλος του ομίλου Jardine Matheson, έχει αυτή τη στιγμή μια σειρά ξενοδοχείων και κατοικιών υπό ανάπτυξη με κύριο χαρακτηριστικό ότι θεωρείται πολύ επιλεκτική στις τοποθεσίες που επιλέγει για τα ξενοδοχεία υπό την ομπρέλα της.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Κούρσα τραπεζών για φθηνά δάνεια σε ιδιώτες

Πολωνική «απόβαση» στην ελληνική αγορά

Μπαράζ ελέγχων σε επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εμβάσματα και AirBnB από την ΑΑΔΕ