Οικονομία

Black Friday: Πώς θα καταφέρετε να μην σας εξαπατήσουν – Οδηγίες για σωστές αγορές

  • newsroom


Ειδικός εξοικονόμησης χρημάτων στην πλατφόρμα διαδικτυακών εκπτώσεων WeThrift, μοιράζεται βασικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων αγορών την Black Friday

Με τις αμέτρητες εκπτώσεις και τις δελεαστικές προσφορές που προσφέρονται αυτή την Black Friday, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε και να χάσετε χρήματα.

Το 2020, μια έρευνα από την Which διαπίστωσε ότι το 85% των τιμών των προϊόντων της Black Friday δεν ήταν οι φθηνότερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, ωθώντας τους καταναλωτές να ερευνήσουν διεξοδικά τις αγορές τους πριν προβούν σε αυτές.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Nick Drewe, ειδικός εξοικονόμησης χρημάτων στην πλατφόρμα διαδικτυακών εκπτώσεων WeThrift, μοιράστηκε μερικές βασικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων αγορών την Black Friday.

Δημιουργήστε μια λίστα εκ των προτέρων

Μπορεί να χρησιμοποιείτε τις εκπτώσεις της Black Friday για να επωφεληθείτε από εξαιρετικές εκπτώσεις στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας ή μπορεί απλώς να θέλετε να κάνετε ένα  δώρο στον εαυτό σας με αυτήν την καφετιέρα που είχατε βάλει στο μάτι εδώ και έναν χρόνο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να γνωρίζετε τι θέλετε να αγοράσετε και να έχετε ήδη μια λίστα με αυτά, θα σας διευκολύνει να μην σπαταλάτε τα μετρητά σας σε πράγματα που δεν χρειάζεστε. Θα ήταν επίσης συνετό να ορίσετε έναν κατάλληλο προϋπολογισμό.

Συγκρίνετε τις τιμές των προϊόντων

Τα καταστήματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αυξήσουν τις πωλήσεις. Έτσι, αν το καλοσκεφτείτε, δεν υπάρχει «αποκλειστική ειδική προσφορά» τη Black Friday. Πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς, βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκρίνει την τιμή του προϊόντος που έχετε επιλέξει με αυτές που προσφέρονται από άλλους λιανοπωλητές. Υπάρχουν ιστότοποι όπως το CamelCamelCamel που σας δείχνουν τις μειώσεις των τιμών, καθώς και το ιστορικό τιμών των ειδών στο Amazon. Φροντίστε να κοιτάξετε επίσης τις κριτικές πελατών για να διαπιστώσετε εάν άλλοι είχαν καλή ή κακή εμπειρία με το προϊόν.

Συγκρίνετε τις διάφορες εγγυήσεις που προσφέρονται

Όταν αγοράζετε οικιακές συσκευές και gadget, θέλετε να είστε σίγουροι ότι το προϊόν σας θα διαρκέσει. Έτσι, εκτός από τη σύγκριση των τιμών, εξετάστε τις διαφορετικές εγγυήσεις που προσφέρονται από διαφορετικούς προμηθευτές. Για παράδειγμα, η Amazon μπορεί να προσφέρει μικρότερη εγγύηση και φτηνότερη τιμή σε μια ηλεκτρική σκούπα σε σύγκριση με την Currys, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η αγορά είναι πιο συμφέρουσα γιατί η σκούπα μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί με τη λήξη της εγγύησης.

Προσέχετε την ορολογία των πωλήσεων

Ο όρος «υποσχέσεις τιμών» τείνει να χρησιμοποιείται υπερβολικά κατά τη διάρκεια μιας μέρας μαζικής πώλησης όπως η Black Friday, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την ορολογία των πωλήσεων. Για παράδειγμα, οι τιμές στον John Lewis δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα καταστήματα, εκτός εάν πάτε στο φυσικό κατάστημα, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα και να συγκρίνετε τις τιμές.

Κατανόηση του νόμου για τα δικαιώματα των καταναλωτών

Δεν είστε ευχαριστημένοι με το προϊόν που αγοράσατε; Ο νόμος για τα δικαιώματα των καταναλωτών του 2015 υφίσταται για να σας προστατεύσει. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του νόμου, έχετε 14 ημέρες για να επιστρέψετε το προϊόν σας με πλήρη επιστροφή χρημάτων. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε την πολιτική επιστροφών του λιανοπωλητή σας.

Ομοίως, εάν έχετε να κάνετε με ένα ελαττωματικό προϊόν, δικαιούστε πλήρη επιστροφή χρημάτων για ελαττωματικά προϊόντα έως και 30 ημέρες από την αγορά. Έχετε περισσότερο χρόνο από αυτόν εάν είστε στην ευχάριστη θέση να αντικαταστήσετε ή να διορθώσετε το αντικείμενο με τα καταστήματα που έχουν απαίτηση έξι μηνών για επισκευή ή αντικατάσταση ελαττωματικών προϊόντων. Ωστόσο, εάν η βλάβη του προϊόντος επισημανθεί κατά την αγορά, δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός χτυπά την Ημέρα των Ευχαριστιών

Eurobank: «Πρωτιά» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων -20 δισ. ευρώ σε μία πενταετία

Attica Bank: Το ΤΧΣ δίνει αποκλειστικότητα σε Ellington – ΤΜΕΔΕ (upd)