Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη προς τη ΔΕΗ προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορεί να έχει κανείς πλήρη εικόνα για το ποιες ρυθμίσεις μπορεί να κάνει και για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει υποστήριξη του συστήματος από τα καταστήματα της ΔΕΗ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης, δεν θα αυξηθούν οι δόσεις εξόφλησης, ωστόσο θα μειωθεί και θα εξορθολογιστεί η προκαταβολή 40%. Σήμερα αν έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, τα μισά χρωστούμενα στη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 συμπολίτες μας. Τόνισε ότι ναι μεν θα υπάρξει ευνοϊκότερο πλαίσιο, αλλά «δεν θα χαριστούμε σε αυτούς που έχουν και παριστάνουν πως δεν έχουν. Δεν θα πρέπει να περιμένουν καμία ανοχή».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ΔΕΗ έχει δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για 30.000 αποκοπές, ενώ τόνισε ότι θα μπει ένα τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό», δηλ. στο φαινόμενο που ανθεί τα τελευταία χρόνια με καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ για να πάνε σε άλλον πάροχο αφήνοντας πίσω τους χρέη, στη συνέχεια φεύγουν από τον νέο πάροχο, αφήνοντας νέα φέσια κ.ο.κ. «Πρώτα θα ξεχρεώνεις τον έναν πάροχο και μετά πας στον άλλον» είπε ο υπουργός.

Τη Δεύτερα έρχεται και η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Τη Δευτέρα έρχεται η ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι ΝΟΜΕ θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας… Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα» σημείωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50 της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ… Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ».

Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔΕΗ, σε επίπεδο πολιτικό πρωτίστως, όμως, παρατήρησε, «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι».

«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας είπε για διαμελισμό της ΔΕΗ επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή του δικτύου διανομής. Ο κ. Τσίπρας ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτά είναι μια χαρά και τον ενοχλεί επειδή συζητάμε τον ΔΕΔΔΗΕ, βγάλτε άκρη» σχολίασε δηκτικά.