Τα πιθανά περιγράμματα των παγκόσμιων επιδόσεων το 2023 έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα είναι ισχυρότερες και λιγότερο αβέβαιες από ό,τι φαινόταν πριν από λίγους μήνες, εξηγεί η Citigroup. Παράλληλα, με την υποστήριξη των θερμότερων καιρικών συνθηκών από το μέσο όρο, η Ευρωζώνη βλέπει στασιμότητα αντί για απόλυτη συρρίκνωση. Τα πρόσφατα στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ανθεκτικότητα, αλλά την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι η εκστρατεία κατά του πληθωρισμού έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες, η στενότητα της αγοράς εργασίας και ο ταχύς πληθωρισμός των υπηρεσιών έχουν ως αποτέλεσμα να δείχνουν σημαντική δυναμική. Η αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων θα απαιτήσει συνεχή επαγρύπνηση από τις κεντρικές τράπεζες, με τους επακόλουθους αντίθετους ανέμους να είναι πιθανό να περιορίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά η Citigroup. «Κατά συνέπεια, αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη (ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις), αλλά συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά αδύναμες συνολικές επιδόσεις φέτος και οραματιζόμαστε τώρα μια “λιγότερο σκληρή” προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία», εξηγεί η Citigroup. Σε ισορροπία, βλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος σε ρυθμό κάτω του 2,2%, περισσότερο από 0,25% ισχυρότερη από τις προβλέψεις της στα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά ακόμη και με αυτή την αναβάθμιση, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει στο κατώτερο επίπεδο των επιδόσεων για τα τελευταία 40 έτη. Αν εξαιρεθεί η επιτάχυνση στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να τρέξει με ακόμη βραδύτερο ρυθμό του 1%.

Οι κινητήριες δυνάμεις του παγκόσμιου πληθωρισμού έχουν μετατοπιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες

Οι τιμές των αγαθών παρουσιάζουν έντονο αποπληθωρισμό, καθώς οι διαταραχές της προσφοράς που προηγουμένως οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις πιέσεις από την πανδημία, αποσυμπιέζονται περαιτέρω. Αλλά η συνεχιζόμενη εναλλαγή των καταναλωτικών δαπανών τροφοδοτεί τις στενές αγορές εργασίας και τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται κάπου στο 6-7%, πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. H Citi βλέπει ότι η Fed θα κινηθεί άλλες τρεις φορές, πηγαίνοντας το επιτόκιο πολύ κοντά στην περιοχή του 5%. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 20 χρόνια. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω ή να διατηρήσουν τις ήδη αυστηρές πολιτικές τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι νέες εκτιμήσεις της Citigroup σε οικονομίες και αγορές

Η Citigroup για την Ευρωζώνη προβλέπει ισχνή άνοδο του ΑΕΠ 1% φέτος και μόλις 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος στο 5,6% φέτος και στο 2,1% το 2024. Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε πέρυσι, η εκτίμηση της τράπεζας είναι 10% και για το πρώτο τρίμηνο φέτος στο 8,1%, στο 6,5% το δεύτερο τρίμηνο, στο 4,9% τρίτο και 3,1% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Για την παγκόσμια ανάπτυξη η επίδοση φέτος θα είναι +2,2% και 2,4% το 2024. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κυμανθούν από 3,65% το α’ τρίμηνο φέτος έως 3,25% στο τέλος του έτους για τις ΗΠΑ. Τα γερμανικά Bunds από το 2,40% στο α’ τρίμηνο θα μειωθούν σταδιακά σε 2,25% στο τέλος του έτους και στο 2% στο τέλος του 2024.

Αναφορικά με τις τιμές των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο τύπου brent θα κινηθεί από τα 88 δολάρια πέρυσι στο δ’ τρίμηνο σε 83 δολάρια στο α’ τρίμηνο φέτος για να κλείσει τη χρονιά σε 76 δολάρια. Το 2024 και 2025 οι μέσες τιμές θα είναι 72 και 70 δολάρια, αντίστοιχα. Το αλουμίνιο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με μέση τιμή φέτος στα 2.640 δολάρια ανά μετρικό τόνο, 2.900 δολάρια ανά μετρικό τόνο και 3.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. Αυξημένες τιμές και για τον χαλκό και τον χρυσό. Αντίθετα, μειωμένες τιμές στα bulk εμπορεύματα (π.χ. άνθρακας, σιδηρομετάλλευμα) και σε «μαλακά» εμπορεύματα όπως καλαμπόκι, σιτάρι και ζάχαρη.

Τι βλέπει για τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τα επιτόκια

Κατ’ ουσίαν, το 2021 ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και πολλές κεντρικές τράπεζες έμειναν άπραγες στο περιθώριο, εξηγεί η Citigroup. Το 2022, οι κεντρικές τράπεζες αναγνώρισαν τα λάθη τους και δυναμικά σκλήρυναν την πολιτική τους. Φαίνεται ότι το 2023 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι επιπτώσεις αυτού του κύκλου αυξήσεων θα αποδώσουν πληρέστερα. Προς το παρόν, η βασική της εκτίμηση είναι σταδιακή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σταδιακή επιβράδυνση του παγκόσμιου πληθωρισμού και “κυλιόμενη” ύφεση σε επίπεδο χωρών, ωστόσο, παραμένει συντονισμένη με τους σημαντικούς κινδύνους γύρω από τις προβλέψεις της.

Διαβάστε ακόμη

Οι τέσσερις καταλύτες που συντηρούν το τραπεζικό «ράλι» στο Χρηματιστήριο

Market Pass: «Βροχή» αιτήσεων με πάνω από 300.000 εγκρίσεις

Έρχεται νέος «σεισμός» στα κρυπτονομίσματα (γράφημα)