της Μαριάννας Τζάννε

Κρατώντας μικρό καλάθι και με λιγοστές ειδήσεις, αποχώρησαν από το Ελληνογαλλικό φόρουμ, χθες οι Έλληνες επιχειρηματίες, της ενέργειας, των κατασκευών και της διαχείρισης υδάτινων πόρων σε ένα όμως ενδιαφέρον “ντιμπέιτ” που οι επιχειρηματίες ρωτούσαν και Μακρόν και Τσίπρας απαντούσαν.

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως ήταν αναμενόμενο άναψαν την συζήτηση, με τους ξένους αλλά και τους Έλληνες επιχειρηματίες να καταγράφουν ολιγωρία, καθυστερήσεις και εξόφθαλμη γραφειοκρατία. Από τα πηγαδάκια δεν έλειψαν οι υποσχέσεις για επενδύσεις σε νέα έργα, πετρέλαια, λιμάνια, δρόμους κ.α αλλά και οι παροτρύνσεις να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, οι Γαλλικές εταιρείες. Το μοντέλο στο οποίο προσβλέπει για την Ελλάδα περιέγραψε για τα νερά ο επικεφαλής της Suez. Όπως είπε, το ενδιαφέρον της διεθνούς εταιρείας είναι η ανάληψη του μάνατζμεντ εταιριών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. “Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% – 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε”.

Η πανίσχυρη πολυεθνική Total όπως είχε γράψει από χθες το newmoney.gr, εστίασε στους υδρογονάνθρακες (εκκρεμεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εντοπίζοντας θέματα καθυστερήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Για αφιλόξενο επενδυτικό κλίμα που κινδυνεύει να απαξιώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ στον χώρο της ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Όπως τόνισε, κορυφαίες ελληνικές αλλά και Γαλλικές εταιρείες όπως η EDF και η Engie πραγματοποίησαν μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας όμως αντίπαλο ένα ευμετάβλητο και εχθρικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αναβάλλει τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιωτικοποίησης του 40% της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η βούληση να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να εξυγιανθεί το πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας. Η κυβέρνηση θέλησε να δώσει και κάποιες αισιόδοξες πινελιές στο τετ α τετ με την ελίτ της Γαλλικής οικονομίας, διαρρέοντας νέα που θέλουν την διερεύνηση συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Engie στις ΑΠΕ. Στην πράσινη ενέργεια δήλωσε αποφασισμένη να επενδύσει και η Total.

Εκεί όμως που φάνηκε να απογείωσε την συζήτηση ο κ. Τσίπρας ήταν με την παρέμβαση του Γαλλικού ομίλου της Vinci στον τομέα των δημοσίων έργων. Ο Πρωθυπουργός, εξήρε το κυβερνητικό έργο στον τομέα των παραχωρήσεων και δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στο “επίτευγμα” της παράδοσης των αυτοκινητοδρόμων αλλά και σε νέα έργα όπως η γραμμή 4 του μετρό (Άλσος Βείκου-Γουδί) που όπως αναφέρθηκε θα συνδέσει λαϊκές γειτονιές με το κέντρο.

Το ξεκίνημα πάντως της χθεσινής συνάντησης δεν ήταν συνεπές αφού οι προσκεκλημένοι άρχισαν να συρρέουν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος από τις 10 το πρωί αλλά οι οικοδεσπότες, έφτασαν στο σημείο συνάντησης, με περίπου δύο ώρες καθυστέρησης. Ο λόγος είναι η μίνι ξενάγηση που έκανε ο Πρωθυπουργός στον κ. Μακρόν από το υψηλότερο σημείο του ΚΠΣΝ, που παρακολουθούσαν από μακριά οι προσκεκλημένοι.

Ενδιαφέρον σημείο του ελληνογαλλικού φόρουμ αποτελεί το… ειδικό βάρος που έδωσαν ορισμένοι ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι επέλεξαν να εκπροσωπηθούν σε αυτό από στελέχη επικοινωνίας! Ξεχωριστές συναντήσεις με ολιγομελή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, υπήρχε σύμφωνα με πληροφορίες και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.