Ιδιοκτήτης βίλας στην Κηφισιά, ο οποίος δήλωνε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) με παραποιημένα στοιχεία είναι από τους πρώτους πελάτες της ΔΕΗ που η επιχείρηση ξεκινά το κυνήγι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Για την πολυτελή κατοικία των 1.400 τ.μ υπάρχουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρείας, ληξιπρόθεσμες οφειλές 24.000 ευρώ την στιγμή που ο ιδιοκτήτης εμφανιζόταν στο ευνοϊκό τιμολόγιο του ΚΟΤ που προορίζεται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τρία ολόκληρα χρόνια.

Η έπαυλη των βορείων προαστίων της Αττικής είναι μέσα στους 60.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ που τις προηγούμενες μέρες, κατονόμασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει τα χρέη που διογκώνουν την μεγάλη μαύρη τρύπα της επιχείρησης και στραγγίζουν την ρευστότητά της. Εντάσσεται μάλιστα στην σκλήρυνση των μέτρων που υιοθετεί  η ΔΕΗ για να αντλήσει έσοδα, ευθυγραμμιζόμενη και με την πολιτική της κυβέρνησης να τρέξουν άμεσα τα μέτρα εξυγίανσης και διάσωσης της επιχείρησης.

Η διαχείριση του πελατολογίου των κακοπληρωτών δεν είναι εύκολη. Μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν σίγουρα και πολλές περιπτώσεις εύπορων ανθρώπων που επλήγησαν από την κρίση και σήμερα έχουν πραγματική δυσκολία να αποπληρώσουν τα χρέη. Ωστόσο στοιχεία που να αποδεικνύουν πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν και αυτοί που κρύβονται πίσω από τους ανήμπορους και αφήνουν φέσια χιλιάδων ευρώ στην ΔΕΗ.

Τα πλαστά πιστοποιητικά καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ είχε αποκαλύψει και πριν ένα χρόνο η ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεγαλοϊδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε μερικά από τα πιο ακριβά προάστια της Αττικής, όπως Κηφισιά, Εκάλη, Παλαιό Ψυχικό, Καστέλα κ.α, οι οποίοι, με μαϊμού έγγραφα, εμφανίζονταν ως δικαιούχοι του ΚΟΤ, ή άλλων εκπτώσεων.

Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της ΔΕΗ είχαν διαπιστώσει τα παραποιημένα δικαιολογητικά των δικαιούχων που παρουσίαζαν χαμηλό εισόδημα αλλά στο μεταξύ βρέθηκαν με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και πολυτελή αυτοκίνητα.

Οι ανεξόφλητες οφειλές επιτείνουν τα προβλήματα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, αφού πλέον φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ, μαζί με τους διακανονισμούς που έχουν γίνει. Από αυτό το ποσό, επισήμως στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι χρωστούν περίπου 1 δις. 840.000 τελικοί πελάτες. Κατά άλλες πηγές που επικαλούνται τελευταία ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο αρμόδιων στελεχών, το ποσό εκτιμάται σε 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.

Στους τελικούς πελάτες εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι φτάνουν περίπου  τους 200.000. Στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται καταναλωτές που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, καταλήγουν υποχρεωτικά και πάλι στις ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους ηλεκτροδοτεί, με αυξημένο τιμολόγιο, το οποίο άλλωστε συνεχίζουν να μην πληρώνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, 65.000 με 70.000 τελικοί πελάτες χρωστούν περί τα 3.000 ευρώ ο καθένας και περισσότερα από 700.000.000 ευρώ συνολικά. Πρόκειται για την κατηγορία μπαταξήδων που μπήκε πρώτη στο στόχαστρο της επιχείρησης για είσπραξη χρεών.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος –διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είχε αποδώσει τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών καθώς και σε εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης. Μάλιστα, τότε είχε επιρρίψει ευθύνες και στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), στον οποίο αν και η ΔΕΗ αποστέλλει περί τις 300.000 εντολές αποκοπής τον χρόνο, υλοποιεί ένα μικρό ποσοστό.