Ένα déjà vu που θυμίζει μέρες του κρίσιμου Ιουλίου του 2015 ζουν τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, η οποία συγκαλείται εκτάκτως για να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ του. Οι γερμανοί βουλευτές θα έρθουν επί τούτου στο Βερολίνο διακόπτοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως επισημαίνει με νόημα ο αρθρογράφος της οικονομικής επιθεώρησης του Ντίσελντορφ Handelsblatt.

FDP: «Πρόκειται για κατάχρηση εμπιστοσύνης

«Γι άλλη μια φορά πρόκειται για την Ελλάδα, αλλά σε αντίθεση από ότι το 2015, αυτήν τη φορά δεν μαίνεται η κρίση, πολύ περισσότερο πρόκειται για μια μάλλον λεπτομέρεια» σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος αναφερόμενος στην αιτία της έκτακτης σύγκλισης της Επιτροπής, δηλαδή την παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από την οποία προκύπτει ένα κενό στον προϋπολογισμό της τάξης των  28 εκ. ευρώ. Και ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές οργίζονται γι αυτό το «δαπανηρό» μεταβατικό στάδιο στο Βερολίνο, οι Φιλελεύθεροι κρίνουν την παράταση ως αλλαγή του προγράμματος.

«Πρόκειται για κατάχρηση εμπιστοσύνης» μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα τη θέση του FDP, «το Αλέξης Τσίπρας μετέθεσε την τελευταία στιγμή την αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά παρά τις υποσχέσεις του, γι αυτό είναι λάθος να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα… Ο σκεπτικισμός πολλών βουλευτών του κόμματος ενισχύεται και από τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, από την οποία εμφαίνεται με σαφήνεια ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει κρίσιμη ακόμη και μετά την οριστική έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου».

Σε μιαν άλλη πτυχή της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. «Η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι τα κέρδη από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση μόνο όταν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και τήρησε τις δεσμεύσεις της. Μέχρι τώρα αυτά τα κέρδη εγγράφονταν στον γερμανικό προϋπολογισμό και δίνονταν χωρίς όρους. Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα ποσό των 417 εκ. ευρώ περίπου, για τα έτη 2017 και 2018. Από το 2019 όμως το ποσό θα κλειδωθεί και για να αρθεί η φραγή χρειάζεται προηγούμενη συναίνεση της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων μετά τη λήξη του προγράμματος» σημειώνει η εφημερίδα.

«Δεν λέγεται η αλήθεια στους Γερμανούς φορολογουμένους»

H Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής κάνει έναν ευρύτερο απολογισμό της κατάστασης στην Ελλάδα εν όψει της 20ης Αυγούστου. Κάνει λόγο για ένα «τραυματικό κεφάλαιο Ελλάδα από πολλές πλευρές» μνημονεύοντας επί παραδείγματι την «χωρίς προηγούμενο οικονομική βοήθεια που πήρε η χώρα, αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης». Ακόμη υπενθυμίζει το υψηλό παρά την οικονομική βοήθεια ποσοστό δημόσιου χρέους και συνεχίζει:

«Η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα πρέπει επιτέλους να είναι πιο ειλικρινής και να σταματήσει να δίνει χώρο σε ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Κάτι τέτοιο είναι ο μύθος που λέγεται στους ευρωπαίους φορολογούμενους ως στάχτη στα μάτια τους, ότι δηλαδή τα δάνεια θα επιστραφούν στο ακέραιο. Στην πραγματικότητα, δόθηκαν ευρείες ελαφρύνσεις του χρέους που στην πράξη σημαίνουν μερική μείωση χρέους. Επιστροφή δεν θα γίνει ποτέ, ad calendes graecas, όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι. Με την παράταση του χρόνου καταβολής των τόκων από την Ελλάδα, τα προβλήματα έχουν μετατεθεί στο μέλλον» συνεχίζει  η εφημερίδα. «Με τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα επιστρέψει τα χρέη της, πέφτει στάχτη στα μάτια των φορολογουμένων. Η σημερινή πολιτική γενιά, που ευθύνεται για την μετάθεση της χρεοκοπίας στο μέλλον,θα έχει αφυπηρετήσει προ πολλού. Αφήνει τη στιγμή της πικρής αλήθειας στους επόμενους πολιτικούς».  

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η αρχή ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τα χρέη άλλης (No-Bail- Out) ήδη επί υπουργίας Σόιμπλε με ένα συγκεκαλυμμένο κούρεμα χρέους. «Στους γερμανούς φορολογούμενους  δεν λέγεται όλη η αλήθεια, ότι τα δάνεια σε διψήφιο νούμερο έχουν χαθεί. Αυτό οφείλεται και στην Ελλάδα, η οποία παρά τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει γίνει χώρα ελκυστική για επενδυτές… Η απατηλή υπόθεση για βιωσιμότητα του χρέους προστίθεται και σε άλλους κατά φαντασία αριθμούς που παρουσιάζονται στο ελληνικό δράμα χρέους, όπως η υπόσχεση των 50 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις… Αυτήν την εποχή η Ελλάδα βιώνει μια αργή οικονομική ανάκαμψη, ο τουρισμός πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο αλλά η υπόλοιπη ιδιωτική οικονομία με πολύ κόπο προχωρά».

«Νικητής της ημέρας ο Τσίπρας»

Τέλος, ως νικητή της ημέρας ανακυρήσσει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαδικατιακή του έκδοση το Spiegel.«Πριν από τρία χρόνια ο επικεφαλής της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Όμως μετά, ο πτυχιούχος μηχανικός πραγματοποίησε μια από τις εκπληκτικότερες μεταβολές της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρώτα πείστηκε από την Άγκελα Μέρκελ να παραμείνει. Στη συνέχεια, κατεύνασε τους διεθνείς πιστωτές και εφάρμοσε στην πατρίδα του σκληρά προγράμματα λιτότητας» σημειώνει ο υπογράφων, που είναι επικεφαλής του γραφείου του περιοδικού στο Βερολίνο.«Και αν σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής δεν εγείρει την τελευταία στιγμή αντιρρήσεις, μπορεί σύντομα η ελληνική κυβέρνηση να υπολογίζει σε νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των δανειστών της. Αν ο Τσίπρας του χρόνου επανεκλεγεί, θα έχει καταφέρει αυτό που εδώ και πολύ καιρό δεν κατάφερε κανείς, να έχει δηλαδή ως αριστερός πρωθυπουργός επιτυχία με ένα δεξιό πρόγραμμα».

Πηγή: Deutsche Welle