Στη σημασία της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής και της σύμπτωσης των συμφερόντων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκαν o πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ δυο καθηγητών «και όχι μίας ακόμα συνέντευξης» όπως διασαφήνισε ο Αθανάσιος Πλατιάς, θίχτηκε το μακεδονικό, οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

«Η εξωτερική πολιτική αντί να είναι ένα βαρέλι που θα τραβά προς τα κάτω τη χώρα να είναι ένα αερόστατο που θα την τραβά προς τα πάνω. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι τολμηρή. Όταν πήγα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον δεν πήγα να τους πω τα προβλήματα της χώρας αλλά τα δυνατά της σημεία. Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής. Πως θα λύναμε τα προβλήματα; Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση. Αν από αυτή τη λύση ήταν και εκείνο χαρούμενοι αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση. Στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα» ανέφερε.

Μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί; Στην ερώτηση του Αθανάσιου Πλατιά ο κ. Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαλα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή». Υπενθύμισε δε πως η Fyrom ήθελε να μπει σε ευρωτλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς». Στη συνέχεια- σε χιουμοριστικό τόνο- είπε «Εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες»

Πώς μπορεί να διατηρηθεί η συμφωνία σε βάθος χρόνου; «Το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη» αποκρίθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή! Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ – συμμάχησαν με την Αμερική».

«Έχουμε τελικά τόσο μεγάλη απόκλιση συμφερόντων με τη Ρωσία; Πως γίνεται να τα σπάσει η κυβέρνηση με τη Ρωσία ενώ όλοι τη θεωρούσαν μέρος του ρωσικού μπλογκ;» Σε αυτό το ερώτημα του Αθανάσιου Πλατιά, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως «δεν έχουμε κακές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι τα συμφέροντα» τονίζοντας με νόημα πως «όλες οι χώρες θα πρέπει να μας σέβονται».

Αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η Κίνα βρέθηκε να συνδράμει την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Η κουβέντα έφτασε στα ενεργειακά. Είναι τελικά ευχή η κατάρα; «Εξαρτάται από το εάν θέλει κάποιος να είναι ηγετική ή περιφερειακή δύναμη Άλλη θέση έχει ο ένας, άλλη ο άλλος» αποκρίθηκε ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας πως είναι σφόδρα οπαδός μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που θα είναι πιο κερδισμένη από αυτό. Τα ονοματολογικά δεν είναι τίποτα μπροστά στο βάρος που έχει για εμάς αυτό το πρόβλημα» κατέληξε.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,