Σε μία πρόσφατη έκθεση της η γερμανική τράπεζα, Deautsche Bank, εκθέτει με επιχειρήματα τα πολλαπλά οφέλη για τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως από την παραγωγή και διάθεση περισσοτέρων εμβολίων.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από ένα εμβόλια μπορεί να αποδειχθούν αρκετά χρήσιμα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι η αγορά έχει επικεντρωθεί στο εμβόλιο της Pfizer, η πραγματική ανακάλυψη θα είναι αν θα υπάρξουν αντίστοιχα καλά νέα και από τις άλλες φαρμακευτικές. Με το εμβόλιο της Pfizer, εκτιμάται ότι θα εμβολιαστεί το 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού από το πρώτο τρίμηνο  του 2021 και το ένα τρίτο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι τα εμβόλια της Astrazeneca και  της Johnson & Johnson έχουν αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα με αυτό της Pfizer. Επειδή όλα έχουν προπαρασκευαστεί, θα ήταν εφικτό να εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού κατά το α’ τρίμηνο του 2021, με το 50% μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου. Αυτό από μόνο του προικονομεί μία τεράστια διαφορά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ του επόμενου έτους.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις τιμές

Συνήθως, οι αγορές δεν ακούνε τις κεντρικές τράπεζες, καθώς δεν έχει νόημα για τους επενδυτές να αυξάνουν τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να είναι κάτω από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για 2%. Εφόσον συμβεί αυτό, μία τυχόν αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι βιώσιμη. Επίσης, κανείς δεν θα έπρεπε να συγχέει τα εμβόλια με τα φορολογικά κίνητρα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει προσφορά ομολόγων. Ενδεικτικά,  οι ΗΠΑ πρέπει να χρηματοδοτήσει 2 τρισ. δολαρίων έλλειμμα το επόμενο έτος. Από αυτό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αγοράσει το ήμισυ της προσφοράς ομολόγων και το άλλο μισό θα χρηματοδοτηθεί από το επιπλέον 1 τρισ. δολαρίων που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Αρμπιτράζ επιτοκίων και χαμηλό συνάλλαγμα

Οι επενδυτές έλκονται από νομίσματα που ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Πρώτον, από περιοχές που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναχαίτιση του ιού, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σκανδιναβία και η Βόρεια Ασία. Η προοπτική  ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες είναι αξιοσημείωτη, βέβαια, παραδοσιακά είναι και αυτές  που τυχαίνει να είναι πιο εξωστρεφείς στην παγκόσμια οικονομία ούτως ή άλλως. Ως εκ τούτου,οι παραπάνω θα επωφεληθούν περισσότερο από μια διεθνή ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Η δεύτερη ομάδα νομισμάτων στα οποία θα επενδύσουμε είναι αυτά που προσφέρονται για αρμπιτράζ επιτοκίων, σε χώρες όπως το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Ρωσία, οι οποίες έχουν επίσης  άλλα τρία κοινά χαρακτηριστικά: είναι φθηνά,  υπάρχουν ασφάλιστρα κινδύνου για τις καμπύλες σταθερού εισοδήματος  και είναι υποβαθμισμένα (underweight). Έχουν την προοπτική να παρουσιάσουν εντυπωσιακή άνοδο σε περιόδους αστάθειας να συσπειρωθούν σε έναν κόσμο χαμηλής μεταβλητότητας και χαμηλών επιτοκίων.

Μην υποτιμάτε την Ευρώπη

Η αγορά μετοχών της Ευρώπης έχει μία από τις υψηλότερες αποδόσεις μερισμάτων στον κόσμο – συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές.

Επίσης, έχει τις δυνατότητες για τις κεφαλαιακές εισροές, ενώ έχουμε δει μια απότομη αύξηση των αγορών στο εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες. Παραδείγματος χάριν, η ικανότητα της Γερμανίας να λειτουργεί ως ατμομηχανή: είναι εξωστρεφής οικονομικά και θα είναι σε θέση να ανακάμψει απίστευτα γρήγορα μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο. Όχι μόνο η αγορά εργασίας έχει προστατευθεί πλήρως, αλλά και οι επιχειρήσεις της θα βρίσκονται σε καλό επίπεδο, λόγω των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της καθολικής καραντίνας.

Ανατολική Ευρώπη: Η μεγάλη κερδισμένη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ενώ όλη η προσοχή δίνεται στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι πραγματικοί νικητές θα είναι οι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, και Κροατία θα αποτελέσουν πόλο έλξης για επενδύσεις αξίας 10-15% του ΑΕΠ τους τα επόμενα τρία χρόνια, λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Πρόκειται για ένα σχέδιο τρεις φορές μεγαλύτερο από το σχέδιο Μάρσαλ.  Συμπερασματικά, η Ανατολική και Νότια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη οικονομικά το επόμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη:

Curevac: Σε συνθήκες ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί το εμβόλιο που αναπτύσσει

Μπουρλά – Pfizer: Πόσα εκατ. δολάρια εισέπραξε από την πώληση των μετοχών της

Εμβόλιο Pfizer: Πότε αρχίζουν οι διευρυμένοι εμβολιασμοί – Δωρεάν στην Ελλάδα