H αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος θα είναι χαμηλή στο 2%, αρκετά χαμηλότερη από τις επίσημες προβλέψεις και εκτιμήσεις των αναλυτών, από τη γερμανική Deutsche Bank. Η DB ωστόσο είναι αρκετά αισιόδοξη και πάνω από τις προβλέψεις για το επόμενο έτος όπου προβλέπει σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης στην οικονομία με ρυθμό της τάξεως του 6,1%. Για το 2020, η DB υπολόγισε ότι η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψιν τη μεταβολή των τιμών, ήταν στο 10%.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank υπολογίζει ότι η χώρα δεν θα ξεφύγει ούτε και φέτος από την κατάσταση του αποπληθωρισμού αφού προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό για φέτος -0,6%. Η κατάσταση θα βελτιωθεί στο 2022 με τον πληθωρισμό να αυξάνεται και να ισορροπεί στο 0%. Η τράπεζα περιμένει μικρή μόνο σημαντική βελτίωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αφού από 9,6% πέρυσι, υπολογίζει το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,4% για το 2022. Η επιστροφή στα υψηλά διπλά ελλείμματα θα συνεχιστεί αφού η Deutsche Bank εκτιμάει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 5,4% και στο 4,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα τις περιόδους 2021-2022 από 7,4% το 2020.

Αναφορικά με τη γερμανική ανάπτυξη και τη γερμανική οικονομία, η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να είναι σε καλό επίπεδο, παρά το μικρό στραβοπάτημα του Απριλίου. Οι επιδόσεις στην  Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας είναι ανάπτυξη 4,6% φέτος και 4,8% το 2022. Οι οικονομικές προοπτικές των καταναλωτών και οι προσδοκίες εισοδήματος βελτιώνονται και μαζί με την αναμενόμενη ομαλοποίηση του ποσοστού αποταμίευσης θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για την αύξηση της κατανάλωσης. Η DB εμμένει στην πρόβλεψή τους για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου κοντά στο 2% σε τριμηνιαίο επίπεδο (qoq) και 4% σε ετήσιο επίπεδο (yoy).

Το ζήτημα του πληθωρισμού έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά από 15 περίπου έτη και η DB αναρωτιέται αν πρόκειται για μόνιμη μετατόπιση λόγω των υψηλότερων μισθολογικών πιέσεων, αφού ο ρυθμός του πληθωρισμού αυξάνεται απότομα από τις αρχές του 2021. Με τη δυναμική των τιμών να συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες και δεδομένης της προοπτικής για πιο ισχυρές οικονομικές επιδόσεις από το καλοκαίρι, οι αναλυτές της DB αναμένουν πλέον ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα αυξηθεί στο 2,8% το 2021 σε ετήσια βάση και μηνιαίως το επίπεδο του πληθωρισμού θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 4%.

Για τις κρίσιμες γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές για την καγκελαρία, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank εκτιμάει ότι οι Συντηρητικοί (CDU) παίρνουν θάρρος από τις εκλογές στα επιμέρους κρατίδια και η δημοτικότητα των Πρασίνων υποχωρεί. Η σαφής νίκη του CDU, κυβερνώντος κόμματος της καγκελάριου Μέρκελ, στη Σαξονία προσέφερε τη ζητούμενη ανακούφιση για το κόμμα και τον υποψήφιο καγκελάριο Λασέτ. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Συντηρητικοί κατάφεραν να ανακτήσουν το προβάδισμα έναντι των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις, κάνοντάς τους αναλυτές της DB αισθάνονται και πάλι ασφαλείς για τη βασική τους πρόβλεψη ότι από τις από τις εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση Συντηρητικών και Πρασίνων, ο συνδυασμός μαύρο-πράσινο όπως τον ονομάζουν οι Γερμανοί στις εγχώριες συζητήσεις. Οι επόμενες ενδείξεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών είναι το συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στις 11-13 Ιουνίου και η παρουσίαση του CDU/ CSU που αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς βρίσκουμε τιμές ζώνης και αντικειμενική αξία ακινήτων – Δείτε τον ψηφιακό χάρτη

Αυτός είναι ο βαθύπλουτος Αιγύπτιος που αγόρασε τη βίλα του Λάκη Γαβαλά

Aegean: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ΑΜΚ – Αντλήθηκαν 60 εκατ. ευρώ