Οικονομία

Δημόσια έργα: Απόφαση – «ανάσα» για τις αυξήσεις στις τιμές υλικών

  • newsroom


Αναγκαία η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Παρατηρητήριο Τιμών, σύμφωνα με την απόφαση

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων, καθώς το κόστος των πρώτων υλών έχει καταγράψει σημαντική αύξηση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Με την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή καθορίζονται συντελεστές αναθεώρησης για έναν σημαντικό αριθμό εργασιών που προσεγγίζει τις 500 και στις οποίες περιλαμβάνονται υλικά των οποίων η υπερβολική αύξηση στην τιμή τους είναι διαπιστωμένη για τα 3 πρώτα τρίμηνα του 2021, και πιο συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο.

Στην απόφαση με τον τίτλο «Καθορισμός συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων, σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016 και αναπροσαρμογή του συντελεστή σ1 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016», αναφέρεται ότι λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (Covid 19) γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρ. 23 του άρθρου 153 του ν. 4412/2016.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών. Η υλοποίηση και λειτουργία του ΗΣΠΚΣΠΤΕ και της εφαρμογής του Παρατηρητηρίου Τιμών θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα:

«Βουλιάζει» η ναυλαγορά των capesize φορτηγών – Μειώθηκε κατά 43,5% σε μέσα σε μία εβδομάδα

Ακίνητα: Η γραφειοκρατία τριών υπουργείων «ακυρώνει» τις εξαγγελίες για φθηνές μεταβιβάσεις

«Μάχη» Dimand και Golden Horizon για το project αξίας €80 εκατ. των δικαστηρίων Πειραιά (pics)