Προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2025 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε σήμερα (22/4) την έκθεση “World Economic Outlook”.
Αναλυτικότερα για το έτος που διανύουμε προβλέπει ανάπτυξη 2,8% από 3,3% τον Ιανουάριο και από 3,2% στην έκθεση του Οκτωβρίου.
Για το 2026 η πρόβλεψη αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη ανέρχεται στο 3% από 3,3% στην έκθεση του Ιανουαρίου.
Στο 2% η πρόβλεψη για την Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% για το 2025 από 2,2% τον Ιανουάριο και 1,8% για το 2026. Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να υποχωρήσει στο 2,4% για το 2025 και 2,1% το 2026.
Ακόμη και έτσι η χώρα μας θα έχει και φέτος σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή στην ευρωζώνη, καθώς η τελευταία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8%, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Η πτώση στις προβλέψεις επηρεάζεται από μία σειρά νέων δασμολογικών μέτρων που ανακοίνωσαν και εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, στα οποία απάντησαν με αντίμετρα οι εμπορικοί τους εταίροι. Η σύγκρουση κορυφώθηκε στις 2 Απριλίου, με την επιβολή σχεδόν καθολικών δασμών από τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τα πραγματικά επίπεδα δασμών σε τιμές που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα. Η απότομη αυτή εξέλιξη αποτελεί από μόνη της έναν ισχυρό αρνητικό κλυδωνισμό για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,4%, καθώς η αυξανόμενη εμπορική αβεβαιότητα, οι εντάσεις και η επιβράδυνση της ζήτησης επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβλεπόμενη επιβράδυνση είναι πιο έντονη. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% — ρυθμός κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από την εκτίμηση του Ιανουαρίου — ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας στη χάραξη πολιτικής, της εμπορικής σύγκρουσης και της κόπωσης της ζήτησης.
Αρνητικές επιπτώσεις και στις αναδυόμενες οικονομίες
Η επιβράδυνση δεν περιορίζεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, η ανάπτυξη προβλέπεται να πέσει στο 3,7% το 2025 και στο 3,9% το 2026. Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις καταγράφονται σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα πρόσφατα δασμολογικά μέτρα —με την Κίνα να είναι χαρακτηριστική περίπτωση.
Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνει κάλεσμα για συντονισμένη δράση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού και προβλέψιμου εμπορικού πλαισίου, αλλά και ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. Την ίδια στιγμή, οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές αδυναμίες των οικονομιών τους, θεραπεύοντας πολιτικά και διαρθρωτικά ελλείμματα.
Στόχος, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι η ενίσχυση τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής οικονομικής σταθερότητας, μέσα από στοχευμένες και μακροπρόθεσμα βιώσιμες παρεμβάσεις.
Για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων, το ΔΝΤ προτείνει πολιτικές που θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, τονίζει ότι η παραγωγικότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών μεταξύ των προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων στην αγορά.
Με αυτόν τον συνδυασμό παρεμβάσεων, οι οικονομίες μπορούν να αποκτήσουν ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις και να θέσουν τις βάσεις για πιο συμπεριληπτική και βιώσιμη ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη
Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Ψυχραιμία για τους δασμούς Τραμπ και σχέδια για επέκταση (pics)
«Καμπανάκι» για τη βιομηχανία: Γιατί πάτησε φρένο – Ποιοι κλάδοι απειλούνται και ποιοι αντέχουν
ΙΟΒΕ: Παρεμφερή με το 2024 τα έσοδα στον τουρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα