ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών – Τα υψηλά επιτόκια και οι αδύναμοι κρίκοι

Τα σημεία κινδύνου μπορεί να αυξηθούν, προειδοποιεί το Global Financial Stability Report του ΔΝΤ - Ζητά σκληρότερα stress tests και υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών - ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2024, σε μονοψήφια επίπεδα η ανεργία

Περίπου το 5% των τραπεζών διεθνώς είναι ευάλωτες στο ρίσκο που ελλοχεύει από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι η αναταραχή στον κλάδο έχει καταλαγιάσει τους τελευταίους μήνες, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα εξαμηνιαία έκθεση του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Global Financial Stability Report).

Πέραν του ποσοστού αυτού ένα επιπλέον 30% των τραπεζών διεθνώς, στις οποίες περιλαμβάνονται και κραταιές συστημικές τράπεζες, θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες, αν η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Η διπλή απειλή του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης, αν όχι ύφεσης, θα μπορούσαν να θέσουν 215 ιδρύματα, που όλα μαζί αναλογούν στο 42% των παγκόσμιων τραπεζικών assets, σε κίνδυνο!

Το πόρισμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου του ΔΝΤ, μετά τα stress test στα οποία υπέβαλε περίπου 900 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 29 χώρες και στα οποία εφάρμοσε πιο αυστηρά κριτήρια stress tests, μετά την τραπεζική αναταραχή της άνοιξης και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Το ΔΝΤ, στην έκθεση του, αποφεύγει να κατονομάσει τις πιο αδύναμες τράπεζες που εντόπισε, όμως επεσήμανε πως δεν πρόκειται μόνο για μικρά ιδρύματα, αλλά και για μεγάλα, στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχει μια αδύναμη ουρά τραπεζών σε πολλές χώρες» προειδοποίησε, σε δηλώσεις του, ο Τομπάιας Άντριαν, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος Monetary and Capital Markets Department, του ΔΝΤ, που εκπόνησε την έκθεση. Ανάμεσα σε αυτές «υπάρχουν σαφώς και κάποιες μεγάλες τράπεζες που θα μπορούσαν να βρεθούν υπό πίεση υπό κάποια σενάρια» εξήγησε.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις διεθνείς εποπτικές αρχές να υποβάλουν τις τράπεζες, ακόμη και τις μικρότερες τράπεζες, σε πιο σκληρά stress tests, καθώς επίσης να ενισχύσουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, αλλά και το ευρύτερο εποπτικό πλαίσιο, προκειμένου να περιορίσουν τα αδύναμα σημεία στον τραπεζικό κλάδο.

Ανάμεσα στα μέτρα προτείνει και την αυστηροποίηση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες έναντι του ρίσκου των υψηλών επιτοκίων. Όπως σχολιάζει η έκθεση υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» οι τράπεζες να ενισχύσουν τις αντοχές τους ανεβάζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Πηγή: ΔΝΤ, Global Financial Stability Report

«Η πολύ δυναμική δράση από τις εποπτικές αρχές μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά» επεσήμανε ο Τομπάιας Άντριαν, προειδοποιώντας πως «θα υπάρχουν όλο και περισσότερες πιέσεις προς τις τράπεζες».

Μπορεί, εξάλλου, οι περισσότερες τράπεζες να έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διαχειριστούν την άνοδο των επιτοκίων και το περιβάλλον που δημιουργούν, όμως η πίεση που δέχονται είναι πιθανόν να αυξηθεί, καθώς η ζήτηση για δανειοδοτήσεις περιορίζεται και το κόστος δανεισμού αυξάνεται, προειδοποιεί το report.

«Η κατάρρευση λίγων, μεγάλων περιφερειακών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εξαγορά μιας διεθνώς σημαντικής συστημικής τράπεζας (ήτοι της Credit Suisse) με τη στήριξη των αρχών της Ελβετίας, τον Μάρτιο του 2023, λειτούργησε σαν υπενθύμιση του πώς ο ταχύς ρυθμός της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» αναφέρει το Global Financial Stability Report.

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, το ΔΝΤ καλεί τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να «παραμείνουν στην πορεία που έχουν χαράξει προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο».

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στη μάχη κατά του πληθωρισμού, έως ότου υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν σταθερά προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί.

Εξάλλου, όπως σχολίασε ο κ. Άντριαν οι νομισματικές αρχές έχουν τα εργαλεία να διαχειριστούν τυχόν αστάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να το προστατεύσουν, όπως έγινε με τις παρεμβάσεις των αμερικανικών εποπτικών αρχών και της Federal Reserve το Μάρτιο, μετά τις κατάρρευσεις των περιφερειακών τραπεζών. Υπενθύμισε δε, ότι εν μέσω της τότε καταιγίδας, η Fed είχε προχωρήσει κανονικά σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα

Shopflix, ΔΕΗ και Quest διεκδικούν την Κωτσόβολος

UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα και τα τεστ δεξιοτήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""