Η ευφορία στην αγορά των Ελληνικών ομολόγων στηρίζει τη νέα έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, αυτή τη φορά με δεκαπενταετές ομόλογο.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το δημόσιο ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τις τράπεζες αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan), έτσι αναμένεται να ανοίξει αύριο βιβλίο προσφορών.

Το σημαντικό στη νέα έκδοση είναι ότι λήγει μετά την εξασφαλισμένη περίοδο που η Ελλάδα έχει μαξιλάρι ρευστότητας, και θα ελέγξει έτσι την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Δείτε την απόφαση εδώ:

Σημαντικός καταλύτης για την έκδοση ήταν η εντυπωσιακά θετική αξιολόγηση της Fitch.

Οι αξιολογητές αναγνώρισαν ότι με βάση της μέθοδο και τα κριτήρια που εφαρμόζει η εταιρία, τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής οικονομίας περιγράφουν ήδη μια οικονομία που ανήκει στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο λόγω των υψηλών αποθεμάτων σε κόκκινα δάνεια και κάποια άλλα σχετιζόμενα ζητήματα, οι αξιολογητές παρενέβησαν «χειροκίνητα» και χαμήλωσαν την τελική αξιολόγηση κατά δυο κλικ κάτω από την επενδυτική κατηγορία – παραμένοντας ωστόσο έτοιμοι για νέα αναβάθμιση σύντομα (θετικές προοπτικές).

Η αξιολόγηση της Fitch ουσιαστικά προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ανέλθει σε «επενδυτική κατηγορία» μέσα στο επόμενο έτος. Έτσι οι επενδυτές έχουν ξεκάθαρο ένα μονοπάτι μείωσης αποδόσεων ομολόγων, διευκολύνοντας τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα επόμενα του βήματα.

Ωστόσο η εντυπωσιακή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές δεν οφείλεται μόνο στην βελτίωση του αξιοχρέου από μια εκ των τριών κυριότερων εταιριών αξιολόγησης

Οι άλλες τρεις παράμετροι που βοηθούν την Ελλάδα

ΙΤΑΛΙΑ: Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα είναι ακόμα αλυσοδεμένη με τη πορεία της Ιταλίας. Αρνητικές εξελίξεις στη γείτονα μεταφέρονται απευθείας στην ελληνική αγορά ομολόγων – αλλά και αντίστροφα:

Η μείωση του ρίσκου στην Ιταλία μετά την ταπείνωση του Ματέο Σαλβίνι στις εκλογές της Εμίλια Ρομάνια λειτουργεί θετικά για την Ιταλία καθώς δίνει περιθώριο ζωής στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. Η ιταλική απόδοση στη δεκαετία υποχώρησε κατά 15,26% – ή κατά 19 μονάδες βάσεις στο 1,04. Ακολουθώντας κατά πόδας, η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας υποχώρησε κατά 10,77% – ή κατά 14 μονάδες βάσης – στο 1,17.

ΚΙΝΑ: Η εξάπλωση του Κινεζικού κορονοϊού προκαλεί ήδη ανησυχίες που καταγράφονται στα χρηματιστήρια του πλανήτη. Οι επενδυτές, αναμένοντας επιβράδυνση των εμπορικών ροών, μείωση των ταξιδιών αλλά και γενικότερα της ζήτησης εξέρχονται από μετοχές και επενδύουν σε ομόλογα. Τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής περιφέρειας αποτελούν σε αυτή τη συγκυρία μια πρώτης τάξης ευκαιρία καθώς έχουν ουσιαστικά μηδενικό ρίσκο αλλά δίνουν ικανοποιητικές αποδόσεις για τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

ΕΚΤ: Στην τελευταία της συνάντηση για την νομισματική πολιτική το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ότι η χαλαρή πολιτική θα συνεχιστεί για καιρό. Επομένως είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα θα ωφεληθούν από τη στήριξης της ΕΚΤ μέσα από τα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας. Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στις συναλλαγές ρεπο. Έτσι γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά αφού αυτή τη στιγμή δίνουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.