Το ζήτημα της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος φαίνεται να επανεξετάζει η κυβέρνηση, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο.

Γιατί είναι πιθανή η μείωση

Κι ενώ η πλειονότητα των συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον ηλεκτρονικά μέσω e-banking και καρτών, ο επιθυμητός στόχος για το όριο του 30% του εισοδήματος βρίσκεται ακόμη μακριά. Η τάση για ηλεκτρονικές συναλλαγές έγινε περισσότερο έντονη κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω της πανδημίας και ενισχύθηκε περαιτέρω στην Black Friday.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων παρουσιάζουν αυξητική τάση εν μέσω πανδημίας. Την ίδια ώρα όμως, τα εισοδήματα των εργαζομένων βαίνουν μειούμενα λόγω των αναστολών συμβάσεων σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Το παζλ συμπληρώνουν τα στοιχεία για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 13,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο φέτος, σε σχέση με το  αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τα σενάρια στο τραπέζι

Τα παραπάνω καθιστούν πιθανό το σενάριο της γενικής μείωσης του ορίου των αποδείξεων, η οποία θα αφορά όχι μόνο τα εισοδήματα του 2020 αλλά και για το 2021.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι να μειωθεί το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση της ποινής 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.

Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατηρηθεί το ποσοστό και να μην επιβληθεί το πρόστιμο, ενώ ένα ακόμα σενάριο προβλέπει την εξαίρεση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Τι λέει ο νόμος

Σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα πρέπει να καταβάλουν φόρο γι’ αυτές που λείπουν με συντελεστή 22%.

Το μέτρο αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να λάβει υπόψιν του όλα τα δεδομένα πριν προχωρήσει στη λήψη σχετικής απόφασης.

Διαβάστε ακόμη: 

Αθανασίου (Lamda): «Το joint venture με την ΤΕΜΕΣ είναι μόνο η αρχή στο Ελληνικό»

CNL Capital: Έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

120 δόσεις: Πώς θα επανενταχτείτε στη ρύθμιση οφειλών – Τι να προσέξετε