Στο μηνιαίο πακέτο αποφάσεων για παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει προειδοποιήσεις αλλά κινεί και νομικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας για παράλειψη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στρέφεται εναντίον της χώρας μας στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ποιότητα του αέρα: Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει την προστασία των πολιτών από τις βιομηχανικές εκπομπές

Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει τους πολίτες της από επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση, που προέρχεται από αρκετές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές (Οδηγία 2010/75 / ΕΕ). Ο στόχος της οδηγίας είναι ο περιορισμός των εκπομπών διαφόρων ρύπων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν στους παλαιότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό ορισμένους όρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυστηρή, χρονικά περιορισμένη εξαίρεση.

Η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στις πόλεις Αμύνταιο και Καρδιά να παρεκκλίνουν από τη νομοθεσία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαριθμούνται στην οδηγία. Επιπλέον, η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία τροποποιήθηκε, προκειμένου να χορηγήσει τέτοιες παρεκκλίσεις κατά τρόπο που δεν συμβιβάζεται με το δίκαιο της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει δύο μήνες για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, δηλαδή επίσημο έγγραφο συμμόρφωσης.

Βιοποικιλότητα: Η Επιτροπή αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω της αδυναμίας της να προστατεύσει επαρκώς τους φυσικούς οικοτόπους και είδη που ζουν σε αυτούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για την αδυναμία της να προστατεύσει επαρκώς τη βιοποικιλότητα. Ενώ η Ελλάδα έχει ορίσει ειδικές περιοχές για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, δεν έχει καταρτίσει τους απαιτούμενους στόχους και μέτρα προστασίας που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που υπάρχουν σε αυτούς. Σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43 / ΕΟΚ του Συμβουλίου), τα κράτη μέλη προτείνουν τόπους υψηλής κοινοτικής σημασίας (ΤΚΣ) που φιλοξενούν τους τύπους φυσικών οικοτόπων και τους οικοτόπους των ειδών που απαριθμούνται στην οδηγία. Ο κατάλογος εγκρίνεται στη συνέχεια από την Επιτροπή, ως ένα πρώτο βήμα προς την εδραίωση του δικτύου Natura 2000, του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Στις 19 Ιουλίου 2006, η Επιτροπή ενέκρινε κατάλογο 239 τόπων για την Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Στον Φεβρουάριο του 2015 εστάλη προειδοποιητική επιστολή, ακολουθούμενη από αιτιολογημένη γνώμη τον Φεβρουάριο του 2016 και άλλη συμπληρωματική αιτιολογημένη γνώμη τον Μάρτιο του 2018. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν πρότεινε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων: Η Επιτροπή προτρέπει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ

Η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη, διότι η εθνική της νομοθεσία και η διοικητική πρακτική δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Οι κανόνες της ΕΕ διευκολύνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, διασφαλίζουν παράλληλα υψηλό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και τους πολίτες. Η προειδοποιητική επιστολή αφορά σε δύο πρόσφατα ελληνικά νομικά κείμενα που καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, όπως οι εκπαιδευτικοί, να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα νέα μέτρα αποκλείουν την αναγνώριση των αλλοδαπών επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης (franchised arrangements) και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των εν λόγω προσώπων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2005/36/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/55 /ΕΕ). Η αιτιολογημένη γνώμη αφορά τη μακρά διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από άλλα κράτη μέλη στην Ελλάδα. Οι κοινοτικοί κανόνες ορίζουν προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, χρειάζονται 11 έως 18 μήνες για τις ελληνικές αρχές, προκειμένου αυτές να αναγνωρίσουν τα διπλώματα από άλλες χώρες της ΕΕ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα, παραβιάζει την οδηγία 2005/36 / ΕΚ. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο μήνες περιθώριο για να απαντήσει στα επιχειρήματα που διατύπωσε η Επιτροπή στο έγγραφο οχλήσεως και στην αιτιολογημένη γνώμη. Εάν δεν ληφθεί ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προβεί στην επόμενη φάση της διαδικασίας επί παραβάσει και να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη ή να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πέραν αυτών, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η δική μας, διότι δεν προσκόμισαν πληροφορίες σχετικά με τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών (οδηγία (ΕΕ) 2016/1148)

Επίσης έστειλε επιστολή στην Ελλάδα γιατί δεν εφάρμοσε -μαζί με άλλες χώρες- αποτελεσματικά τους κανόνες σχετικά με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 (οδηγία 2002/22 / ΕΚ), ιδίως εξασφαλίζοντας ισοδύναμη πρόσβαση για τους χρήστες με ειδικές ανάγκες. Είναι ακριβώς η περίπτωση που ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πρόσφατα ότι το σύστημα θα είναι πλήρως διαθέσιμο ως το τέλος της χρονιάς.

Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε μια σειρά κρατών- μελών, μέσα στα οποία είναι και η Ελλάδα, επειδή δεν εφάρμοσε πλήρως τους κοινοτικούς κανόνες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα των βιοκαυσίμων (Οδηγία (ΕΕ) 2015/1513). Η οδηγία αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης που συνδέεται με την παραγωγή βιοκαυσίμων.