Έντονη ανησυχία για το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων προκαλούν τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών ( Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρεται σε εκτιμήσεις της αγοράς για περίπου 8 στους 10) δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο.

Ο λόγος είναι ότι στο πεδίο εφαρμογής της νέας αυτής ρύθμισης υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα από 1η-11-2021 έως και την 31η-1-2023, ενώ στις πάγιες ρυθμίσεις οι φορολογούμενοι έχουν εντάξει και την τελευταία μηνιαία δόση καθεμίας από αυτές τις οφειλές, η οποία όμως έληξε μετά την 31η-1-2023 και συγκεκριμένα στις 28-2-2023. Εξαιτίας δε αυτού του γεγονότος και μόνο, δεν μπορούν οι οφειλέτες αυτοί να μεταφέρουν τα ρυθμισμένα με πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 δόσεων ποσά των οφειλών αυτών στη νέα ρύθμιση που έχει περισσότερες και χαμηλότερου ύψους μηνιαίες δόσεις.

Επίσης μένουν εκτός της νέας ρύθμισης των 36 – 72 μηνιαίων δόσεων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 και ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.ΦΙ.Α.) του έτους 2022 εφόσον έχουν ενταχθεί μονοκόμματα σε πάγιες ρυθμίσεις 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Αντιθέτως, όσοι οφειλέτες έχουν αφήσει να γίνουν ληξιπρόθεσμες ολόκληρες οι οφειλές τους από τους συγκεκριμένους φόρους και δεν τις έχουν ακόμη ρυθμίσει μπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων τις μηνιαίες δόσεις των οφειλών αυτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά το χρονικό διάστημα μέχρι και την 1η-2-2023, δηλαδή όλες πλην της τελευταίας, επειδή αυτή έληξε εκτός χρονικού διαστήματος εφαρμογής της νέας ρύθμισης και εξαιρείται (έληξε μετά την 1η-2-2023, και συγκεκριμένα την 28η-2-2023).

Επίσης όσοι έχουν εντάξει τμηματικά σε περισσότερες της μιας πάγιες ρυθμίσεις τις δόσεις του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 ή τις δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2022 μπορούν να εντάξουν στη νέα ρύθμιση τις ρυθμισμένες δόσεις των φόρων αυτών που είχαν ημερομηνία λήξης μέχρι τις 31-1-2023. Επιπροσθέτως το επιτόκιο 4,38% για τις 36 δόσεις και 5,87% για τις 72 δόσεις αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο».

Δυσκολίες αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με το Επαγγελτικό Επιμελητήριο Αθηνών ο λόγος είναι η υποχρεωτική καταβολή δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί στην ρύθμιση, κάτι που είναι δύσκολο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων. Άλλο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας είναι η προϋπόθεση της ένταξης όλων των νέων οφειλών μετά το 2019, μόνο στην Πάγια Ρύθμιση οφειλών και σε έως 24 δόσεις. «Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις 120 δόσεις, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων, γι’ αυτό και έχασαν τη ρύθμιση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, εντάσσοντας στις 120 δόσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΒΕΑ.

Διαβάστε ακόμη

Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Χορός εκατομμυρίων με αδήλωτα κέρδη από πωλήσεις μέσω ίντερνετ

«Άλμα» για τα Αirbnb στην Ελλάδα: Στο τοπ 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για το καλοκαίρι και τον…Σεπτέμβριο (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ