search icon

Οικονομία

Έκδοση 7ετούς: Iσως η τελευταία για το α΄ εξάμηνο ή… μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος

Το «πολεμικό» ομόλογο πέταξε έξω τα επιθετικά hedge funds - Υψηλή εξασφάλιση, τριπλάσια κάλυψη αλλά ακριβό επιτόκιο - Διδάγματα, κέρδη και κίνδυνοι από την στρατηγική κίνηση της Αθήνας

Μαθήματα στρατηγικής εν καιρώ πολέμου, υπό συνθήκες εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού και στη σκιά της κατάρρευσης της ισοτιμίας του ευρώ, παραδίδει η Αθήνα με την πιο «ιντελεκτουέλ» στρατηγική εκδόσεων κρατικών ομολόγων των τελευταίων ετών:

Πέρυσι ακριβώς (Μάιο 2021) η είδηση ήταν πως η Ελλάδα έβγαλε 5ετές ομόλογο για 4,5 δισ. που θα αποπληρωθούν το 2026 και της κόστισε επιτόκιο…. 0% (κουπόνι 0,000%). Τότε η Ελλάδα είχε αρνητικό πληθωρισμό και η Ευρώπη αρνητικά επιτόκια, άφηνε πίσω την πανδημία και έρχονταν τα εμβόλια και η ανάκαμψη παγκοσμίως.

Ενα χρόνο μετά (Απρίλιο 2022) η Ελλάδα επανέκδωσε 7ετές ομόλογο του 2020. Παρότι λήγει για να πληρωθεί σε 5 χρόνια (Απρίλιο 2027) ο νέος δανεισμός της κόστισε 2,366%. Με τέτοια απόδοση η Ελλάδα δανειζόταν πριν το 2020! Η είδηση όμως δεν είναι το υψηλό επιτόκιο, αφού την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη «τρέχει» με 7% και 8%, στη Γηραιά Ήπειρο μαίνεται πόλεμος εδώ και 2 μήνες, η ενεργειακή «επίθεση» της Ρωσίας στην ΕΕ δεν έχει προηγούμενο και η ισοτιμία του ευρώ (με βάση το οποίο εκδίδονται και θα αποπληρωθούν σε 5 χρόνια τα ελληνικά ομόλογα) καταρρέει μέχρι στο 1,06 ή -12% της αξίας που είχε πριν 1 χρόνο (1,21 δολάρια τότε). “Γυρίζει” δηλαδή όλη η Ευρώπη 20 χρόνια πίσω σχεδόν, στην αρχική ισοτιμία 1:1 του ευρώ με το δολάριο!

Η πραγματική «είδηση» από την έκδοση του ομολόγου είναι ότι η Αθήνα άντλησε μόλις 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, παρότι η προσφορά ήταν υπετριπλάσια.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

1ον) απέρριψε επιπλέον προσφορές 3,5 δισεκατομμυρίων, δείχνοντας πως «δεν καίγεται» και δεν έχει ανάγκη στην παρούσα φάση τα λεφτά αυτά, καθώς διαθέτει ταμειακό απόθεμα 40 δισ. ευρώ.

2ον) αποκάλυψε σε όλους ότι «ουρανοκατέβατα λεφτά» από ομόλογα δεν υπάρχουν, αλλά κάθε ευρώ για παροχές και νέα μέτρα στήριξης κοστίζει πλέον πανάκριβα.

3ον) επιχείρησε ένα τολμηρό crash test, αφού ήταν η “πρώτη εμφάνιση” της Ελλάδας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, μετά τη λήξη του πανδημικού προγράμματος αγορών (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Μάρτιο του 2022 –κάτι που συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων δεν έχουν τις ίδιες επιλογές ενεχυρίασης ή πώλησης όπως αυτές που ίσχυαν επί 2 χρόνια υπό την “ομπρέλα” της ΕΚΤ.

Δεδομένης της άκρως αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, αλλά και με το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας των 40 δισεκατομμυρίων, η Αθήνα μπορούσε να μη βγει καν στις αγορές. Το έκανε όμως προφανώς για τρεις λόγους:

Βιάστηκε ή έχασε κάτι η Ελλάδα; Σίγουρα όχι αφού, παρά την κρίση:

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Πως μάλλον συμβολική αξία για την ίδια -παρά πρακτική – είχε την φορά αυτή η δοκιμασία έκδοσης του ομολόγου. Σε συνθήκες πολέμου και οικονομικής ασφυξίας, μόνο ευκαταφρόνητοι δεν είναι βέβαια οι επιπλέον πόροι. Αλλά αφού έκανε «το χρέος της» να …συνομιλήσει σαν κανονική χώρα με τις αγορές, η Ελλάδα μπορεί τώρα να επιλέξει και να αργήσει λίγο για να βγει ξανά για δανεικά!

Πιθανότατα να ήταν και η τελευταία «έξοδος» για το α΄εξάμηνο ή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τη χώρα μας, πριν ισορροπήσουν κάπως τα επιτόκια ή φανεί ποια θα είναι τελικά η πορεία τους πανευρωπαϊκά.

Τελική Διανομή

 

 

 

Ανά Χώρα Επενδυτή Ανά Προφίλ Επενδυτή

 

Διαβάστε ακόμη:

Το ενεργειακό αγρίεψε, οι «ενέσεις» της ABAΞ στη Volterra, το φρένο στις ασφαλιστικές και… ένας Νορβηγός στα δύσκολα

Τάκης Θεοχαράκης: Τα γλυκόπικρα γενέθλια και το σχέδιο για τη Nissan (pics)

Νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

 

 

Exit mobile version