Τεχνοκράτης πρότζεκτ μάνατζερ έρχεται στον ΕΦΚΑ για να αναλάβει τις εκκρεμείς συντάξεις, για να επιλυθούν 300.000 και πλέον εκκρεμότητες που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

Το μοντέλο των Συμβούλων Διοίκησης (project managers) που έρχονται συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να συνδράμουν το Δημόσιο στην επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων είναι γνωστή μέθοδος στον νέο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη – έχει εφαρμοστεί, στο παρελθόν, στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Ο νέος project manager θα πλαισιώνεται από δική του ομάδα και θα συνεργαστεί με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, στο εξαιρετικά δύσκολο όσο και κρίσιμο πολιτικά εγχείρημα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται έμπειρος τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα, για να μπορεί να προσεγγίσει το ζήτημα προτείνοντας λειτουργικές λύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων.

Ετσι, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτισθεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εντός του 2021.

Έμφαση θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις και από το 2017, ακόμη και κάποιες από το 2016. Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις, 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι – που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα.

Το βέβαιο είναι πως η τοποθέτηση του νέου μάνατζερ αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ μετά θα οριστικοποιηθεί νέα δέσμη μέτρων για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων -ειδικά των προβληματικών- για να συνάδει με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Μετακίνηση εκτός νομού: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις