Οικονομία

Εκτός 100 δόσεων όσοι δεν πληρώνουν σε 15 ημέρες

  • newsroom


Αυτομάτως εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα μένουν όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή έχουν προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

Αυτομάτως εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα μένουν όσοι καθυστερήσουν να πληρώσουν οποιαδήποτε νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή έχουν προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου αυστηροποιέιται η ισχύουσα νομοθεσία για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Εάν καθυστερήσουν ε να πληρώσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθεί στο όνομά τους από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και μετά μένουν εκτός ρύθμισης, ενώ το ίδιο ισχύει καθώς επίσης και για οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα βεβαιωθεί από δω και στο εξής.

Η μόνη εναλλακτική διέξοδος που έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι να εντάξουν τη νέα οφειλή προς το Δημόσιο -πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και εν μέρει- στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο.

Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν χάνεται, όμως οι οφειλέτες θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ προσκομίζοντας ορισμένα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση».

Να σημειωθεί ότι ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ΚΦΔ δεν επιτρέπεται από το υπουργείο Οικονομικών.