Σε σχεδόν 90% ανέρχεται η ακαρπία στις πράσινες ελιές, σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023/24.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η σοδειά της χώρας για την ποικιλία «Χαλκιδική» εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ αυτή για την ποικιλία «Αμφίσσης» δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους.

«Είναι εμφανές ότι η φετινή σοδειά είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον, λόγω της μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει αύξηση στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές ελιές είναι απαραίτητη η εφαρμογής διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε «σταθερές»:

  • όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,
  • στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται «τυχάρπαστοι» στη διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμη:

Κεντρικές τράπεζες: Λίγο πριν το τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει

Goldman Sachs: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Εθνικής Τράπεζας και επενδυτών στο 11th CEEMEA Financials (πίνακας)

Γεωργιάδης για «ξεπάγωμα» τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ