Ανάπτυξη ρεκόρ 8,3%, ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 40 δισ. και πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ φέρνουν αναβαθμίσεις για την Ελλάδα και ωθούν την οικονομία προς την επενδυτική βαθμίδα, παρά τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τη διεθνή αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που παραμένει σε ανάπτυξη παρά την γεωπολιτική, ενεργειακή και εφοδιαστική στην Ευρώπη, φαίνεται  συνεχίζουν να παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα και να κρατούν «πάνω από το νερό» τη χώρα.

Η αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης DBRS  από “ΒΒ” σε “ΒΒ high” στέλνει ένα ισχυρό σήμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία κλυδωνίζεται υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία. Και η Ελλάδα γίνεται για άλλη μια φορά ένα «θετικό αφήγημα» εν καιρώ πολέμου, ή και από πριν να ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία: με τη θετική ολοκλήρωση της 13ης αξιολόγησης, με την έγκρισή της εν συνεχεία από το Eurogroup, με την ολική προεξόφληση του ΔΝΤ και, από σήμερα,  με την ανακοίνωση Αναβάθμισης για κράτος-μέλος της Ευρωζώνης.

Εδώ και μισό μήνα ήδη το ΘΕΜΑ και το newmoney.gr είχαν προειδοποιήσει για μια «θετική» έκπληξη που ελάχιστοι περίμεναν. Με τη στρατηγική δανεισμού που ακολούθησε η κυβέρνηση, τόνιζε προ μηνός το newmoney.gr «καθώς και η αύξηση της αξιοπιστίας που προσφέρει στη χώρα ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες εξόφλησε ολικά το ΔΝΤ, δεν αποκλείουν ακόμα και μια αναβάθμιση από Οίκους αξιολόγησης τον Μάρτιο ή Απρίλιο, παρά την γενική καταστροφή και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην ευρωζώνη και τον κόσμο ολόκληρο, λόγω εισβολής της Ρωσίας και των διεθνών αναταράξεων στις αγορές».

Επιβράβευση από τους οίκους

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022 συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά τόσο το εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με συνέπεια την νέα επιβράβευση από τους οίκους αξιολόγησης. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα, εκτιμάται ότι ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αξιολόγησης θα δημοσίευαν αυτές τις ημέρες αναθεωρημένες επί τα βελτίω εκτιμήσεις και συστάσεις, για την ελληνική οικονομία.

Παρά τα διεθνή προβλήματα και τη διάχυτη αβεβαιότητα για το αύριο –ακόμα και για τι ειρήνη θα υπάρχει αν υπάρξει ειρήνη-  η κυβέρνηση «μπορεί ακόμα να δανειστεί με συμφέροντες όρους (πχ 2,5% για δεκαετή) ώστε να αναχρηματοδοτεί παλαιό χρέος που βαρύνεται με επιτόκια 3,5% και άνω» και πλησιάζει όλο και περισσότερο  προς την επενδυτική βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπάρχουν και… «καλές ειδήσεις»

Με εξαίρεση τον υψηλό πληθωρισμό (που δεν είναι πάντως χειρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), την οικονομική επιβράδυνση και το πλήγμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω ανατιμήσεων στα καύσιμα και τις πρώτες  ύλες, τα στοιχεία που συνθέτουν την εσωτερική οικονομία εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αντοχές της. Συγκεκριμένα, η κρίση στην Ουκρανία βρίσκει την Ελλάδα ως εξής:

·         Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2021 έφτασε στο 8,3% υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη.

·         Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ έφτασε τα 181 δισ. ευρώ σε σταθερούς όρους, παρά την έκρηξη του πληθωρισμού στο β΄εξάμηνο της χρονιάς (τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 5,8% και τον Φεβρουάριο με 7,2% ).

·         Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προβλέπει ανάπτυξη 5,24% το πρώτο εξάμηνο του 2022, με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας όμως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και του πληθωρισμού.

• Η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2022 στο 5,5% με βάση την αναμενόμενη εισροή κεφαλαίων της ΕΕ, τον τουρισμό και τη συνεχιζόμενη εγχώρια κατανάλωση με βάση τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

• Η ΕΕ ήταν θετική για την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων RRF της Ελλάδας για το 2021 και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και νέο πακέτο έργων 2,4 δισ. ευρω.
• Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρέμεινε σταθερός τον Φεβρουάριο, διατηρούμενος στις 114 μονάδες έναντι 114,2 τον Ιανουάριο.  Ωστόσο, το κλίμα λιανικής και καταναλωτών επιδεινώθηκε,  ελαφρά όμως μόνον.

• Ο πρόδρομος δείκτης PMI παραμένει θετικός και υποχώρησε ελάχιστα μόνον, στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 57,9 τον Ιανουάριο, λόγω της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών.

Ανησυχίες παραμένουν όμως φυσικά πάντοτε, και για τη γενικότερη κατάσταση των επιτοκίων και των αγορών διεθνώς, και για τις απώλειες από τον πόλεμο στον Τουρισμό (ακυρώσεις από Ρωσία – Ουκρανία ή και από ΗΠΑ λόγω του κινδύνου στη γηραιά ήπειρο, κλπ).

Διαβάστε ακόμα:

Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: Μετά το σκάνδαλο της Globo, μπαίνει στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα αστάθειας για τον μαύρο χρυσό