Η ιστορία του παρέπεμπε κατά κάποιον τρόπο και τηρουμένων των αναλογιών στον θρυλικό Στιβ Τζομπς. Όπως εκείνος έφτιαξε μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή Apple 1, που αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του μυθικού κολοσσού Apple, στο γκαράζ του πατρικού του σπιτιού στο Λος Αλτος της Καλιφόρνια, έτσι και ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος έκανε τα πρώτα βήματα στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας στο γκαράζ του δικού του σπιτιού στην Αθήνα.

Όπως μάλιστα δήλωνε ο ίδιος, το αρχικό κεφάλαιο για το στήσιμο της Globo Technologies το δανείστηκε από τη μητέρα του. Πάντως, ο νεαρός Έλληνας απόφοιτος του ΕΜΠ, ο οποίος εζήλωσεν τη δόξα του Τζομπς, ξεκινώντας από τη Σπάρτη και την οικογενειακή επιχείρηση που εμπορευόταν φρούτα, τη Sparti Hellas S.A., κατάφερε να χτίσει το πιο φανταχτερό greek success story στην αγορά των νέων τεχνολογιών. Με την εταιρεία του να κατακτά αρχικά την Ελλάδα, στη συνέχεια το Λονδίνο και μετά όλο τον κόσμο, ακόμη και την αμερικανική «μητρόπολη» της ψηφιακής επανάστασης, όπου έκανε και εξαγορές.

Με άλλα λόγια, η εισηγμένη κάποτε και στην Εναλλακτική Αγορά (ΑΙΜ) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου Globo ανέβηκε στον κολοφώνα της δόξας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, παρόμοιους με τη -με γεωμετρική πρόοδο- άνοδο κάθε χρόνο του τζίρου και των κερδών της, αποτελώντας το πρότυπο μιας προσπάθειας που με βάση την Ελλάδα αναγνωρίστηκε διεθνώς χωρίς τίποτα να προμηνύει τη δυσάρεστη συνέχεια.

Ο φανατικός και διακεκριμένος σέρφερ Κωστής Παπαδημητρακόπουλος απέσπασε πολλά βραβεία, αναδείχθηκε Manager Of The Year, έσφιξε χέρια πολλών πολιτικών, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος.

Ο ελληνικός βραχίονας, άλλωστε, διέπρεψε στη χώρα μας αναλαμβάνοντας ουκ ολίγες δουλειές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Πού οφειλόταν αυτή η επιτυχία; Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει «η εταιρεία φτιάχτηκε από το μεράκι μου» και προφανώς τις επίμονες προσπάθειές του καθώς, όπως έχει ομολογήσει, «ίσως κι εγώ να κρύβω έναν μικρό Λεωνίδα μέσα μου. Κι αυτό επειδή δεν το βάζω κάτω εύκολα».

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό για την εξέλιξη της Globo ήταν το 2007, όταν η εταιρεία 10 χρόνια μετά την ίδρυσή της (το 1997) έκανε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, την ώρα που κέρδιζε σειρά έργων στην πατρίδα της για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων σε υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ. Το 2015, το δημιούργημά του, που ξεκίνησε ταπεινά από ένα γκαράζ στα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε γιγαντωθεί μέσα από διαρκείς επεκτάσεις και εξαγορές σε ένα δαιδαλώδες οικοδόμημα, αποκτώντας παρουσία μέσω θυγατρικών και γραφείων, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Πάλο Αλτο, στο Οχάιο, στο Δουβλίνο, το Ντουμπάι κ.α. Τέτοιες μέρες του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς από τη Βαρκελώνη και το ελληνικό περίπτερο της Mobile World Congress, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Globo προανήγγειλε νέες επενδύσεις, εξαγορές και προϊόντα.

Η «βόμβα» του QCM

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, τον Οκτώβριο του 2015 ήρθε η «βόμβα» από το Quintessential Capital Management (QCM), το fund του δαιμόνιου Γκάμπριελ Γκρέγκο, που τρία χρόνια μετά αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie. Το πολυσέλιδο πόρισμα του QCM είχε τον τίτλο «Globo Plc: It’s a Greek Parmalat», παρομοιάζοντας τον όμιλο του κ. Παπαδημητρακόπουλου με τη σκανδαλώδη υπόθεση της ιταλικής Parmalat, της μεγαλύτερης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων της Ευρώπης, την εποχή του 2003-2004. Σχεδόν ταυτόχρονα το θέμα ερεύνησαν και οι «Financial Times» αναδεικνύοντας τη μεγάλη «φούσκα».

Ο Γκάμπριελ Γκρέγκο, που αποκάλυψε τη «φούσκα» της Globo. Τρία χρόνια αργότερα αποκάλυψε και το σκάνδαλο της Folli Follie

Το συμπέρασμα του QCM ήταν ότι η Globo Plc διόγκωνε μαζικά τα έσοδα και τα κέρδη της, με τιμολόγια εικονικών πωλήσεων από συνεργάτιδες εταιρείες-κελύφη (shell companies) που ελέγχονταν από την ίδια παρουσιάζοντας έτσι θεαματική αύξηση τζίρου. Διατυπωνόταν η εκτίμηση μάλιστα ότι το 60% των πωλήσεων της Globo λάμβαναν χώρα μέσω εικονικών τιμολογίων. Παράλληλα, υπήρχαν άλλες «δικές» της εταιρείες-κελύφη που παρίσταναν τους προμηθευτές της για διάφορες υπηρεσίες που δήθεν της προσέφεραν. Επίσης, πολλές από τις εταιρείες που εμφανίζονταν ως συνεργάτες της ή ακόμη και θυγατρικές της και γραφεία της σε διάφορες χώρες δεν υπήρχαν. Κατά το QCM, η Globo με «όχημα» τις πειραγμένες οικονομικές καταστάσεις εξέδιδε μετοχές και έπαιρνε δάνεια χρηματοδοτώντας την εξαγορά νόμιμων επιχειρήσεων, με τελικό στόχο να πετύχει την εισαγωγή της στο ταμπλό του NASDAQ.

Η κατάρρευση του οικοδομήματος

Oπως ήταν εύλογο, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις το οικοδόμημα άρχισε να τρίζει συθέμελα με συνέπεια εντός ολίγων ωρών αφενός να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τις εποπτικές αρχές να ξεκινούν άμεσα έρευνα, και αφετέρου ο κ. Παπαδημητρακόπουλος να παραιτηθεί από τη θέση του CEO, για να ακολουθήσουν και άλλα ανώτατα στελέχη της Globo Plc.

Λίγες ημέρες όμως πριν σκάσει η υπόθεση ο ίδιος φέρεται να προέβη στην πώληση των 2/3 των μετοχών που διέθετε στην εταιρεία -περί τα 42 εκατομμύρια μετοχές- και να ενεχυρίασε άλλα 10 εκατομμύρια για τις ανάγκες προσωπικού του δανείου. Η αρχική επίσημη αντίδραση του ελληνικού βραχίονα, δηλαδή της Globo Technologies, ήταν ότι ουδεμία σχέση είχε με τις εξελίξεις στην Globo Plc, ωστόσο ακολούθησε και η δική της κατάρρευση. Ακόμη και σήμερα, πάντως, η Globo Technologies S.A. εμφανίζεται ενεργή με σύμβουλο-διαχειριστή τον κ. Σπύρο Κωνσταντινίδη, όπως και η Globo Mobile, με επικεφαλής τον κ. Κ. Παπαδημητρακόπουλο. Ο ίδιος εμφανίζεται ως ιδρυτής και επικεφαλής και της εταιρείας CP Technology Consultants, που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στη Ν. Κηφισιά, χωρίς να είναι γνωστά περαιτέρω στοιχεία για τη δραστηριότητά της.

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Επτά σχεδόν χρόνια μετά τα «αποκαλυπτήρια» για την Globo, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», ο κ. Παπαδημητρακόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών για την κατοικία του στην Κηφισιά. Πρόκειται για μια πολυτελή μεζονέτα με πισίνα σε συγκρότημα τριών διώροφων κατοικιών, που αναπτύσσονται εντός οικοπέδου 762,4 τ.μ. και η οποία αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ κατασχέθηκε πέρυσι.

Στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με επισπεύδουσα την doValue, βγήκαν τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες του κ. Παπαδημητρακόπουλου (η μεζονέτα και δύο θέσεις στάθμευσης).
Κατά την έκθεση κατάσχεσης η εν λόγω μεζονέτα διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο και αποτελείται από υπόγειο 73,22 τ.μ., που περιλαμβάνει αποθήκες, λεβητοστάσιο, δεξαμενή καυσίμων και μηχανοστάσιο, ισόγειο 73,33 τ.μ. με χώρο υποδοχής, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, W.C., ιματιοθήκη, την κλίμακα επικοινωνίας με τους άλλους ορόφους, φρέαρ ανελκυστήρα, έναν ημιυπαίθριο χώρο, πρώτο όροφο 55,22 τ.μ. με δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό, διάδρομο, κλίμακα επικοινωνίας με τους άλλους ορόφους και έναν εξώστη καθώς και δεύτερο όροφο 20,08 τ.μ., που αποτελείται από λουτρό, έναν μικρό χώρο, και δύο εξώστες, έναν στην πρόσοψη και έναν στον οπίσθιο ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Η συνολική επιφάνεια της μεζονέτας είναι 221,85 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 330/1000. Μαζί βγαίνουν και δύο θέσεις στάθμευσης, εμβαδού 11,80 τ.μ. καθεμιά.

Στη μεζονέτα ανήκει χώρος αποκλειστικής χρήσης επιφάνειας 156,57 τ.μ., ενώ στον ακάλυπτο υπάρχει πισίνα επιφανείας 20 τ.μ. περίπου, για την οποία πιθανολογείται ότι δεν έχει οικοδομική άδεια.
Στην έκθεση εκτίμησης αναφέρεται ότι έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές υπερβάσεις, ενώ για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας υιοθετήθηκε η τιμή των 1.692 €/τ.μ. για τη μεζονέτα και των 5.300€/θέση για τις θέσεις στάθμευσης. Έτσι, η αγοραία αξία των ιδιοκτησιών κατά την ημερομηνία εκτίμησης (Ιούνιος 2021) προσδιορίστηκε στις 375.000 ευρώ για τη μεζονέτα και στις 5.300 ευρώ για κάθε θέση στάθμευσης. Με βάση αυτά η αρχική συνολική τιμή εκκίνησης ήταν 385.600 ευρώ.

Η πολυτελής μεζονέτα με πισίνα του Κωστή Παπαδημητρακόπουλου στην Κηφισιά, που βγάνει σε πλειστηριασμό μαζί με δύο θέσεις στάθμευσης. Η κατοικία αποκτήθηκε από τον Mr Globo τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ κατασχέθηκε πέρυσι

Η προσφυγή και η δικαστική απόφαση

Στις 15 Φεβρουαρίου, όμως, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος κατέθεσε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της doValue, ζητώντας να διορθωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ως προς την περιγραφή των ακινήτων του και την τιμή πρώτης προσφοράς επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η αξία της μεζονέτας ανέρχεται στο ποσό των 575.000 ευρώ και εκάστης εκ των θέσεων στάθμευσης στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο η συνολική επιφάνεια της κατοικίας κατόπιν τακτοποιημένων υπερβάσεων είναι 273,68 τ.μ. (250,91 τ.μ. κύριοι και 22,77 τ.μ. βοηθητικοί χώροι), ενώ οι όποιες παραβάσεις και αλλαγές χρήσης έχουν υπαχθεί στον ν.4178/2013 και έχει εξοφληθεί το σύνολο του προστίμου ύψους 12.946,22 ευρώ.

Στην απόφαση πιθανολογείται ότι η μεζονέτα είναι «σύγχρονης αρχιτεκτονικής, καλής αισθητικής, ανώτερης από το μέσο όρο των συμβατικών κατασκευών της εποχής της και με προσθήκες πολυτέλειας τόσο στη διαμόρφωση των χώρων όσο και στα υλικά κατασκευής».

Όπως αναφέρεται ακόμη, ο περιβάλλων ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου, που είναι αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης μεζονέτας, είναι διαμορφωμένος με γκαζόν, πλακόστρωση και πέργκολες, ενώ φράσσεται περιμετρικά με ξύλινα κιγκλιδώματα επί τοιχίου, εσωτερικά ψηλά δέντρα και θάμνους «που προσφέρουν αισθητική αναβάθμιση και απομονώνουν την κατοικία από τον δρόμο, δημιουργώντας ιδιωτικότητα».

Όσον αφορά τη θέση, εκτιμήθηκε ότι το ακίνητο «βρίσκεται σε μια ήσυχη και πευκόφυτη περιοχή, με καθαρά οικιστικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για περιοχή αμιγούς κατοικίας, η οποία αποτελείται κυρίως από μεζονέτες και μονοκατοικίες».

Με βάση τα παραπάνω, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 25 Φεβρουαρίου έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας τη διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς σε 550.000 ευρώ για τη μεζονέτα και σε 8.000 ευρώ για κάθε μία από τις δύο θέσεις στάθμευσης.

Τα χρωστούμενα και τα βάρη

Από τις διαταγές πληρωμής εις βάρος του κ. Παπαδημητρακόπουλου και της εταιρείας Globo Technologies S.A. προκύπτει ότι πρέπει να καταβάλουν εις ολόκληρον έκαστος στη Eurobank το ποσό των 339.612,59 ευρώ, «έντοκα με το συμβατικό επιτόκιο υπερημερίας από την 6-5-2017 και εφεξής μέχρι την πλήρη εξόφληση, πλέον εισφοράς ν.128/1975, των τόκων υπερημερίας κεφαλαιοποιουμένων και ανατοκιζομένων ανά εξάμηνο καθώς και το ποσό των 8.693 ευρώ για τη δικαστική δαπάνη έκδοσης της διαταγής πληρωμής».

Όσον αφορά τα βάρη που κουβαλάει το ακίνητο περιλαμβάνουν προσημείωση υπέρ της Themeleion III Mortage Finance PLC για ποσό 520.000 ευρώ που εγγράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2003, προσημείωση υπέρ της Eurobank για ποσό 195.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 31 Μαρτίου 2006, προσημείωση υπέρ της Anaptyxi SME II APC Limited για ποσό 420.000 ευρώ εγγραφείσα στις 10 Ιουνίου 2010, αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του ΙΚΑ για 112.488,30 ευρώ που εγγράφηκε στις 22 Ιουλίου 2016, καθώς και άλλη αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του ΕΦΚΑ για 843.720,41 ευρώ που εγγράφηκε στις 23 Ιουνίου 2017.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει και τι σημαίνει η απρόσμενη αναβάθμιση από τη DBRS

Ζελένσκι: Ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία – Μάχες στη Μαριούπολη

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα αστάθειας για τον μαύρο χρυσό