Προς νέα εντυπωσιακή επίδοση κινείται το 2024 η ελληνική οικονομία. Με «ατμομηχανή» τις επενδύσεις και τον τουρισμό, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αυξήθηκε 2,1% στο α΄τριμηνο φέτος (έναντι του α΄τριμήνου πέρυσι).

Η επίδοση αυτή φαίνεται να υπερβαίνει τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει για φέτος ετήσια ανάπτυξη 2,5% «ποντάροντας» σε ρυθμούς κοντά στο 3% λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να επιδράσει ανοδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους.

Η Αθήνα διαψεύδει ευχάριστα πάντως τις τελευταίες προβλέψεις που δημοσίευσε τέλη Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί προέβλεπε συνολικά για φέτος ετήσια ανάπτυξης 2,2%.

Με αύξηση 2,1% από την αρχή της χρονιάς όμως, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να μην ξεπεραστεί σημαντικά λόγω του νέου άλματος που αναμένεται στον Τουρισμό. Ειδικά αν ληφθεί υπόψιν ότι το 3ο τρίμηνο της περσινής χρονιάς αποδείχθηκε καταστροφικό, λόγω της μεγάλης πλημμύρας στη Θεσσαλία, μπορεί το άλμα του ΑΕΠ το καλοκαίρι να ξεπεράσει και το 3%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί τελικά να αποδειχθεί και εξαπλάσια από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (0,8% σύμφωνα με την Επιτροπή) καθώς ήδη είναι πεταπλάσια!

Οφέλη για όλους

Όπως τονίζει σε ανάλυσή του για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος, η επίδοση αυτή υπερέβη τη μέση εκτίμηση της αγοράς για ανάπτυξη 1,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε ξανά έναντι της Ευρωζώνης (+0,4% σε ετήσια βάση). Τέτοιου μεγέθους υπεραπόδοση ή και μεγαλύτερη είναι αναγκαία για πολλά χρόνια ακόμα έτσι ώστε να μειωθεί σε έναν βαθμό η απόσταση που χωρίζει την ελληνική οικονομία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Εκτός από επιπλέον εισόδημα και θέσεις εργασίας που προσφέρει στη χώρα πάντως, η αύξηση του ΑΕΠ συμβάλλει καθοριστικά σε δύο στοιχεία που αφορούν κάθε πολίτη: μειώνονται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι περιορίζονται οι ανάγκες και η πίεση των Βρυξελλών για μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας που θα απαιτηθούν να ληφθούν σχεδόν στη μισή Ευρώπη μετά τις εκλογές.

Επιπλέον φέρνει πιο κοντά νέες αναβαθμίσεις που θα ρίξουν τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές και θα μειώσουν την επιβάρυνση του κράτους και των φορολογουμένων για πληρωμές τόκων (της τάξεως των 5 δισ. ετησίως σήμερα ή πάνω από δύο εισπράξεις ΕΝΦΙΑ το χρόνο).

Τι «δούλεψε» καλά

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή εχθές:

  • από πλευράς καταναλωτικής ζήτησης, σε σχέση με πέρυσι η κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών συνολικά στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη. Τα νοικοκυριά δαπάνησαν 38,9 δισ. στο α΄τριμ. φέτος έναντι 36,9 δισ. το 2023, δηλαδή δαπάνησαν 5,4% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
  • από την πλευρά των εισοδημάτων, σε απόλυτα μεγέθη, όσοι εργάζονται με εξηρτημένη εργασίας εισέπραξαν στο ίδιο τρίμηνο φέτος 1,1 δισ. ευρώ από πέρυσι. Συνολικά οι αμοιβές των μισθοσυντήρητων ανήλθαν σε 19,7 δισ. έναντι 18,6 δισ. το α΄τρίμηνο πέρυσι. Ως ποσοστό τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 5,9%.
  • από πλευράς επενδύσεων οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 22,3% σε σχέση με το α΄τρίμηνο πέρυσι, αλλά και κατά 7,1% μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο, σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2023.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί η πορεία του εξωτερικού τομέα, σύμφωνα με ανάλυση του Επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank, Τάσου Αναστασάτου. Όπως αναφέρει, οι καθαρές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είχαν την πιο αρνητική συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ και τη δεύτερη πιο αρνητική συνεισφορά στην τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά -5,7% σε ετήσια βάση και κατά -2,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Η μείωση προέρχεται από τα αγαθά, των οποίων οι εξαγωγές μειώθηκαν -8,8% σε ετήσια βάση ή -2,7%σε τριμηνιαία, ενώ και στο προηγούμενο τρίμηνο είχαν μειωθεί κατά – 1,6% σε τριμηνιαία βάση. Αυτό πιθανώς σχετίζονται με υστερόχρονες επιδράσεις από τη στασιμότητα στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Αναστασάτος τονίζει επίσης ότι, παρά την ενίσχυση της συμβολής τους στο ΑΕΠ, οι εξαγωγές υπηρεσιών δεν έχουν επιστρέψει σε προ υγειονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ οι εξαγωγές αγαθών βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από αυτά. Αντίθετα, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3.1% σε ετήσια βάση (αν και μειώθηκαν κατά 1,7% σε τριμηνιαία). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση προέρχεται κυρίως από τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών πλην καυσίμων και πλοίων, ένδειξη ότι συσχετίζεται με την αύξηση της εγχώριας ζήτησης. Τέλος, όπως σημειώνει, το σύνολο των εισαγωγών παρέμεινε άνω του 44% του ΑΕΠ για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε τέτοιο επίπεδο τουλάχιστον από το 2011, χρονική στιγμή από την οποία υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη 

Χρυσοχοΐδης για φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ισθμό: Θα διενεργηθεί προανάκριση – Κατεδαφίζεται η γέφυρα (vid)

Θεοδώρα Γκλύξμπουργκ: Από την «Τόλμη και Γοητεία» στα σκαλιά της εκκλησίας (pics + vid)

Κυριάκος Ανδρέου (PwC): «Δημιουργούμε το τοπίο εργασίας του μέλλοντος μαζί με τους ανθρώπους μας»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ