Στην πιο ζεστή εποχή για μεταβιβάσεις ακινήτου, μετά από ένα 2019 που είδε ρεκόρ μεταβιβάσεων ακινήτων, όλα πάγωσαν: αγοραπωλησίες, αποδοχές κληρονομιάς, πλειστηριασμοί.

Το νέο έτος ξεκίνησε με την αποχή των συμβολαιογράφων από κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτων – καθώς αντιδρούν σε ρυθμίσεις που τους καθιστούν υπεύθυνους για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου.

Η αποχή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα δημόσια έσοδα αλλά και την κυβερνητική πολιτική της τόνωσης της κτηματαγοράς. Επίσης είναι μια χρονική στιγμή κατά την οποία αρκετοί ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να κάνουν μεταβιβάσεις ώστε να γλιτώσουν την αναπροσαρμογή ψηλότερα των αντικειμενικών αξιών – κάτι που θα προκαλέσει υψηλότερες πληρωμές φόρου. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στις ΔΟΥ το Δεκέμβριο, όπου χιλιάδες πολίτες συνωστίζονταν στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου για να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις πριν από τη νέα χρονιά.

Η αποχή θα συνεχιστεί ως τις 26 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων. Ωστόσο αν δεν υπάρξει απαρτία, τα συμβολαιογραφικά γραφεία θα παραμείνουν κλειστά για μεταβιβάσεις ως τις 2 Φεβρουαρίου, ημερομηνία για επαναληπτική γενική συνέλευσης.

Η αποχή των συμβολαιογράφων συμπαρασύρει και τους πλειστηριασμούς, σε μια χρονική στιγμή που είχαν επιταχυνθεί.

Αλλαγές στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των συμβολαιογράφων

Οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων συνάντησαν τον υφυπουργό οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και συμφώνησαν να συζητήσουν αλλαγές στο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα οι συμβολαιογράφοι ζητούν, όταν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου, να ευθύνονται μόνο για την ταύτιση των στοιχείων του ακινήτου με αυτό που περιγράφει το συμβόλαιο και να μην υπόκεινται σε πρόστιμο αν δεν προκύπτει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο. Ζητούν επίσης την αναθεώρηση των προστίμων και την ελάφρυνση υποχρεώσεων και προθεσμιών που απαιτούνται από εκείνους στο πλαίσιο της μεταβίβασης ενός ακινήτου.