Να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση και να ενταχθεί το σύνολο του λιανεμπορίου στην παράταση μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς τον Υπ. Οικονομικών που κοινοποιείται και στον Υπ. Ανάπτυξης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει να διεκδικεί τη μείωση των ενοικίων κατά 40% ως το τέλος του έτους γιατί αποτελεί βασικό θέμα βιωσιμότητας των εμπορικών καταστημάτων.

Το Υπουργείο Οικονομικών ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 ότι «θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις όπου και αν χρειάζεται, με σκοπό να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους», παρόλα αυτά έχει εντάξει στους ΚΑΔ που εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό μόνο το λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, προϋποθέτοντας ότι κανένας άλλος κλάδος του λιανικού εμπορίου δεν συνεχίζει να πλήττεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να συμπεριληφθεί το σύνολο του λιανεμπορίου στην παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, δεδομένου ότι υπάρχουν κλάδοι όπως τα εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος που λόγω ελλείψεως τουριστικών ροών έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους, ενώ εκπροσωπούν πανελλαδικά περίπου το 1/5 των καταστημάτων λιανικής. Επίσης, μεγάλες εμπορικές περιοχές της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, έχουν πτώση τζίρου που υπολογίζεται από 50 – 70%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης στήριξης τους.

Επισημαίνουμε ότι ενώ το δημοσιονομικό κόστος της ένταξης της μείωσης των ενοικίων κατά 40% σε όλο το λιανεμπόριο είναι ελάχιστο και δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια € για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου, εν αντιθέσει στα καταστήματα λιανικής το κόστος του ενοικίου είναι υψηλό και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων μιας εμπορικής επιχείρησης (μεσοσταθμικά το 54% – Έρευνα ΕΣΕΕ).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επειδή θεωρούμε δεδομένη την πρόθεσή σας να στηρίξετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κρίνουμε απαραίτητη τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται η μελλοντική βιωσιμότητα των  εμπορικών  καταστημάτων. Υπενθυμίζουμε  ότι  όποια  εμπορική επιχείρηση κλείσει δεν επανέρχεται σε λειτουργία, με τα γνωστά αρνητικά επακόλουθα για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Ο Ε.Σ.Α δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης για την οικονομία της χώρας, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε συνεργασία ακόμα και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς να απεμπολεί την ισχυρή διεκδίκηση της ένταξης του συνόλου του λιανεμπορίου στο καθεστώς της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, αλλά τουλάχιστον να διευκολύνεται η επίτευξη διμερών συμφωνιών, επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών».