Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση από το 2022 – Τι αλλάζει

  • newsroom


O ΕΝΦΙΑ αναμένεται να μειωθεί από το 2020, 8%, κατά μέσο όρο - Πώς γίνεται φέτος η αποπληρωμή του

Σε νέα μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%, κατά μέσο όρο από το 2022, αναμένεται να προχωρήσει το κυβερνητικό επιτέλειο, ώστε να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν από τον προσεχή Μάρτιο τον νέο ΕΝΦΙΑ, κάτι που σημαίνει, ότι με το που θα εξοφλήσουν τον Φεβρουάριο τον φόρο, θα συνεχίσουν τον επόμενο μήνα με τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Επίσης, η αποπληρωμή του  θα γίνει σε περισσότερες δόσεις, ίσως και 12 προς διευκόλυνση των πολιτών που διαθέτουν ακίνητα. Ωστόσο, το βάρος αναμένεται να το σηκώσουν οι νέες εντάξεις.

Όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι οι ωφελημένοι των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Αντίθετα, επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, περιοχές στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τα Κύθηρα, αλλά και η Ικαρία, τα νησιά του Ιονίου αλλά και η Δυτική Ελλάδα θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ το 2022 σε σχέση με τα πολύ μικρά ποσά που πλήρωναν σήμερα συγκριτικά με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί και φέτος σε έξι δόσεις. Ειδικότερα, στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων για το 2021. Επειδή όμως και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του μήνα.

Ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Οι «πίσω γραμμές» του report της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Jumbo: Πυρά Βακάκη κατά μεταφορικών εταιρειών – Η κίνηση «ματ» που τον έσωσε

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)