Με αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες εκτείνονται από την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών έως τα κλιμάκια και τους νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

Οι λεπτομέρειες του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επανασχεδιάζεται με βάση και τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν από το επόμενο έτος.

Ήδη ομάδα εργασίας τρέχει τη σχετική άσκηση καθώς θα υπάρξουν αλλαγές σε:

* κλιμάκια

* συντελεστές υπολογισμού

* συντελεστές παλαιότητας προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η Σάντρα Γεραγγέλου, φοροτεχνικός: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε μια περιοχή αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες λόγω αλλαγής των συντελεστών οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο».

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει:

* περαιτέρω μείωση 8% ( το οποίο δεν αποκλείεται να προστεθεί στις ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και

* πιθανή μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος επισημαίνει πως: «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών χωρίς αλλαγές στο αφορολόγητο όριο στο συμπληρωματικό φόρο θα οδηγήσει αρκετούς φορολογούμενους στο να πληρώσουν για 1η φορά έχτρα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ».

Το 2022 ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά καθώς η πληρωμή του αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο του 2022 σε 10 ή 12 δόσεις από 6 που είναι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρέφουν στα ψηλά προ δεκαετίας οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Παρευξείνια Τράπεζα: Στα 400 εκατ. ευρώ οι χορηγήσεις στην Ελλάδα στο τέλος του 2021

ΤτΕ – Ασφαλιστικές επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν 63 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις το β’ τρίμηνο (γραφήματα)