Νέος γύρος πληρωμών για τους ιδιοκτήτες ακίνητων θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Οικονομικών θα εκταμιεύσει τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες που είτε δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια του περασμένου Ιανουαρίου είτε τα εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.

Συγκεκριμένα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που είχαν υποβάλει έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα απωλεσθέντα ενοίκια Ιανουαρίου, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα θα πληρωθούν και οι “ουρές” των αποζημιώσεων που αφορούν στα “κουρέματα” του Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις Covid των οποίων θα έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά θα έχουν διορθωθεί θα πληρωθούν μετά τις 30 Μαρτίου.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων Covid για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουάριου. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι δε αποζημιώσεις για τα απωλεσθέντα ενοίκια του Φεβρουάριου θα καταβληθούν σε δυο κύκλους που θα ξεκινήσουν, ο πρώτος μετά τις 15 Απριλίου και ο δεύτερος μετά το Πάσχα.

Το ποσό της αποζημίωσης το οποίο θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη που δεν εισέπραξε καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που εισέπραξε τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40% δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι αποζημιώσεις που θα λάβει θα ανέρχονται στο 80% των απωλεσθέντων ενοικίων. Για κάθε ιδιοκτήτη που υποχρεώθηκε να εισπράξει τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μειωμένα κατά 40% οι αποζημιώσεις θα καλύπτουν το 50% των απωλεσθέντων ενοικίων ή το 20% των συνολικών συμφωνηθέντων ενοικίων.

Τι ισχύσει με τις υπεκμισθώσεις

Οι μισθωτές/υπομισθωτές δικαιούνται μείωση των ενοικίων και κατά συνεπείας και οι ιδιοκτήτες τους διακινούνται να αποζημιωθούν από το κράτος.

Στην αρχική φάση της αναγνώρισης συμψηφιστικά καταβαλλόμενης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων, ο νομοθέτης δεν θεωρούσε ρητά τους μισθωτές/υπομισθωτές ως δικαιούχους μείωσης του μισθώματος, έτσι ώστε με τη σειρά τους και οι εκμισθωτές τους να μην είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης αυτής. Αυτό άλλαξε αναδρομικά με τις διατάξεις που αναφέρουμε κατωτέρω, και σήμερα εφαρμόζεται σύμφωνα με τα αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, από τα οποία προκύπτει ποιοι είναι δικαιούχοι ή μη, των σχετικών μειώσεων και αποζημιώσεων.

Από την ανάλυση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στράτου Παραδιά και του φοροτεχνικού κ. Γιώργου Χριστόπουλου προκύπτει το εξής παράδειγμα:

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (εκμισθωτής) εκμισθώνει το κατάστημά του σε επαγγελματία (μισθωτή) ο οποίος δραστηριοποιείται με ΚΑΔ δραστηριότητας «κλειστής με κρατική εντολή» ή «πληττόμενης» και με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του. Ο μισθωτής υπεκμισθώνει στο κατάστημα στον επιχειρηματία (υπομισθωτή) ο οποίος ασκεί σε αυτό δραστηριότητα «κλειστή» ή απλώς «πληττόμενη».

Ο υπομισθωτής, δικαιούται να μειώσει κατά 40% ή 100%, ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, το υπομίσθωμα που καταβάλλει στον μισθωτή/υπεκμισθωτή του.
Αντίστοιχα και ο μισθωτής/υπεκμισθωτής δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει το 20% ή το 80% του υπομισθώματος, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του υπομισθωτή θα λάβει το 60% του υπομισθώματος. Εν συνεχεία και ο μισθωτής/υπεκμισθωτής δικαιούται και αυτός να ζητήσει μείωση του μισθώματος που καταβάλει στον ιδιοκτήτη/εκμισθωτή του διότι δικαιούται αυτοτελώς σε μείωση του μισθώματος, κατά 40% ή και 100% ανάλογα του ΚΑΔ της δικής του δραστηριότητας, παρότι δεν ασκεί ο ίδιος δραστηριότητα που να χαρακτηρίζεται ως «κλειστή» ή «πληττόμενη» στο μίσθιο ακίνητο.

Κατά συνέπεια και ο ιδιοκτήτης/εκμισθωτής του ακινήτου δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει αποζημίωση από το Κράτος το 20% ή το 80% του συμφωνημένου μισθώματος, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του μισθωτή θα λάβει το 60% του μισθώματος.

Διαβάστε ακόμα