Τη δικαστικό και τέως πρόεδρο του ΣτΕ κ. Μαίρη Σαρπ προτείνει για νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο επόπτευαν της Αρχής υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρεκας. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν περί αντικατάστασης του κ. Ιωάννη Λιανού στον απόηχο της τελευταίας δημόσιας αντιπαράθεσης τους με φόντο τη μάχη κατά της ακρίβειας.

Για το διορισμό της κ. Σαρπ έχει συγκληθεί για αύριο Πέμπτη η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία είναι αρμόδια για τη σχετική έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Λιανού, που αντικατέστησε το καλοκαίρι του 2019 την κυρία Βασιλική Θάνου όταν θεσμοθετήθηκε το ασυμβίβαστο, λήγει στις 3 Ιανουαρίου

Η κυρία Άιριν (Ειρήνη) – Έβελυν – Μικέλα – Μαίρη Σάρπ, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954, είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων Καλαμάτας (1972) και πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1977). Διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως Εισηγήτρια το 1980 και προήχθη σε Πάρεδρο το 1985, σε Σύμβουλο το 1997, σε Αντιπρόεδρο το 2011 και σε πρόεδρο το 2020.

Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στα Β΄ και στο Δ’ Τμήματα του Δικαστηρίου. Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε στο Δικαστήριο του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος (2013-2020). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1995 – 1996) παρακολούθησε μαθήματα δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II, ενώ δίδαξε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Μεταξύ άλλων ήταν εισηγήτρια σε υποθέσεις που αφορούσαν ολυμπιακά έργα και στην υπόθεση του μνημονίου, μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου στις υποθέσεις των ταυτοτήτων και των τηλεοπτικών αδειών. Προήδρευσε στην Ολομέλεια στις υποθέσεις που αφορούσαν τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 και στο Β΄ Τμήμα σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που αφορούσαν την παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Μάλιστα με πρόεδρο την κα Σαρπ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή της από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιους κλάδους θα επενδύσει το νέο Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργείται

Ζόλταν Τεζάρι: Τι ψάχνει ο «άγνωστος» Ρουμάνος μεγιστάνας της Digi Communications

Πορείες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο: Κλείνει στις 9 το μετρό «Πανεπιστήμιο» και στις 11 το «Μοναστηράκι»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ