Με τον «αέρα» των ενθουσιωδών σχολίων που αποκόμισε για το σχέδιο «Ηρακλής» από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές και τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος στη Νέα Υόρκη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε χθες στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι προμήθειας, σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με στόχο να ψηφιστεί την Παρασκευή και να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και συνολικά στην ελληνική οικονομία λίγο πριν από την έλευση του νέου έτους.

Θα ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά και στο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα σε αυτά τα κομβικά για την οικονομία πεδία και η Ελλάδα να εξελιχθεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Τον συγκεκριμένο στόχο ανέφερε προχθές στους περισσότερους από 1.000 συμμετάσχοντες στο 21ο Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Η ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα. Ο νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν, προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία», ήταν το μήνυμα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος κατά το δείπνο του συνεδρίου του Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Ο κ. Ρος ήταν ιδιαιτέρως θερμός στην ομιλία του για όλο το εύρος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων και των επιπτώσεων που θα έχουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης προς τον «Ηρακλή» έστειλε επίσης στο γεύμα του συνεδρίου εξ ονόματος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας ο αντιπρόεδρος της Citi Ρέι Κόλινς, ο οποίος τόνισε ότι στα 30 χρόνια που παρακολουθεί κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις διαφόρων κρατών είναι η πρώτη φορά που ένα πρωτοφανές εγχείρημα, όπως το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζεται από  εντυπωσιακή ταχύτητα και αποφασιστικότητα τόσο στη σύλληψη όσο και στη διαπραγμάτευση και εφαρμογή του.

Οι προοπτικές συστημικής μείωσης των κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής» βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στα διάφορα εξειδικευμένα πάνελ του συνεδρίου του Capital Link, όπου τοποθετήθηκαν ο κ. Ζαββός, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ξένοι τραπεζίτες και επενδυτές και ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι. Κοινός παρονομαστής των ομιλητών ήταν ότι με όχημα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή η χώρα μας μπορεί πλέον να προσεγγίσει πιο συστηματικά τους μεγάλους επενδυτές  για την άντληση κεφαλαίων, καθώς δρομολογείται η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης.

Με τον «Ηρακλή» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να επιτευχθεί μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30-35 δισ. ευρώ ή 40% και άνω, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία και η Ελλάδα να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «το σχέδιο βασίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο», ενώ το Δημόσιο αναμένεται να αντλεί έσοδα 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις προμήθειες που θα εισπράττει για την παροχή εγγυήσεων.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, ο «Ηρακλής» θα είναι το μόνο συστημικό σχέδιο αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα στο οποίο θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους 8-10 μήνες.

Γιατί ο «Ηρακλής» προσελκύει τους επενδυτές

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον «Ηρακλή» για δύο λόγους:

1. Το υπουργείο, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ετοίμασε ένα σχέδιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τόσο των τραπεζών όσο κι των επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα σύστημα κινήτρων και κυρώσεων για τους διαχειριστές των εταιριών ειδικού σκοπού (SPV) που θα κάνουν τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, ενώ παράλληλα προβλέπει να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων και πληροφοριών που θα βοηθούν τον επενδυτή να κάνει την επιλογή που ταιριάζει στο επενδυτικό προφίλ του, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια.

2.  Αποτιμούν θετικά το φιλοεπενδυτικό προφίλ της κυβέρνησης, την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας με ρυθμούς διπλάσιους σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι η προσέλκυση επενδυτών στον «Ηρακλή» έχει διπλή σημασία, καθώς, πέρα από το ότι θα συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου, θα επιτρέψει στους επενδυτές να γνωρίσουν καλύτερα τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία και να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους.