Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων για τις αναστολές του Ιανουαρίου στην «Εργάνη» για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Ήδη από τις 19 Ιανουαρίου εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο, με την προθεσμία των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού να ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου για  τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον μήνα Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 έως και στις 31 Ιανουαρίου, ενώ για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).  Όπως συνέβη και για τον μήνα Δεκέμβριο, οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ξεχωριστά από κλειστούς και πληττόμενους κλάδους, ανάλογα με την πορεία των τοπικών και του εθνικού lockdown.

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ για τις αναστολές Ιανουαρίου

Παράλληλα, δημοσιεύτηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου η ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών Ιανουαρίου. Στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 είναι δυνατή έως και τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικά παραρτήματα της παρούσας, δύνανται κατά τον μήνα Ιανουάριο κατ΄ ανώτατο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2021:

  1. να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

Δείτε αναλυτικά όλη την ΚΥΑ εδώ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  2. Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Διαβάστε ακόμη:

E-shop: Οι πωλήσεις στο δεύτερο lockdown αυξήθηκαν κατά 130% σε ένδυση, φαρμακευτικά και αθλητικά

Πρωταπριλιά… η νέα προθεσμία για την Εγνατία Οδό

Δρ Ιωάννης Κούστας: Δυναμική είσοδος με δεύτερη εταιρεία στην Wall Street