search icon

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Πώς μοιράζονται τα 80-650 ευρώ που θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι

Ποιοι είναι οι συντελεστές ανά περιοχές που καθορίζουν το ύψος του επιδόματος - Αναλυτικά παραδείγματα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Με το θερμόμετρο» μοιράζει φέτος η κυβέρνηση το νέο επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα εφέτος, δεν θα δοθεί μόνο σε νέους δικαιούχους που πριν αποκλείονταν (πχ όσοι ζεσταίνονται με φυσικό αέριο ή αγοράζουν μπουκάλες υγραερίου) αλλά θα υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στα ποσά που λαμβάνουν τα νοικοκυριά.

Το μυστικό κρύβεται στις «βαθμοημέρες». Αντί δηλαδή να μοιραστεί το επίδομα με βάση 4 γεωγραφικές ζώνες (πχ 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ στη Β, 110 ευρώ στη Γ όπου ανήκει και η Αθήνα ή 80 στη Δ όπως  Κρήτη και τα νησιά), το νέο σύστημα δίνει άλλο ποσό ακόμα και μέσα στον ίδιο νομό, γιατί μετράει πόσο «κρυώνουν» πάνω από 13.500 περιοχές της χώρας.

Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τον αναλυτικό πίνακα με τους συντελεστές επιδότησης κάθε περιοχής:

Ο συντελεστής αυτός πολλαπλάσιάζεται με το βασικό ποσό επιδόματος, που θα ανακοινωθεί τον Γενάρη. Ωστόσο οι αποκλίσεις δεν θα είναι τόσο τεράστιες όσο δείχνουν οι 150 ξεχωριστές βαθμίδες. Η «ψαλίδα» κλείνει, κυρίως γιατί ακόμα και περιοχές με ελάχιστο κρύο (και πολύ χαμηλό συντελεστή επιδότησης) θα λάβουν κατ’ελάχιστον 80 ευρώ «δια νόμου». Το δε μέγιστο ποσόν θα φτάνει (πχ στο Βελούχι) έως και τα 650 ευρώ για οικογένεια με παιδιά. Θα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι, που δεν ξεπερνούσε τα 350 ευρώ κατ’ανώτατον όριο.

Όπως και πέρυσι, επιδοτείται το 50% της αγοράς καυσίμου θέρμανσης -όχι όμως μόνο πετρέλαιο-  μέχρι του ανωτάτου ορίου που ορίζεται για κάθε περιοχή. Ωστόσο το πόσο ακριβέστερο είναι το φετινό σύστημα με βάση τις ανάγκες για θέρμανση κάθε περιοχής, αντί για 4 ζώνες σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτεται αν εξετάσει κανείς τις διαφορές συντελεστή επιδότησης, όχι μόνο εντός νομών, αλλά και μέσα σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

Για παράδειγμα:

1. Στην Αττική:

2. Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή και στα νησιά:

Τα ακριβή ποσά θα προκύψουν μετά τις αιτήσεις συμμετοχής που θα υποβληθούν έως 11 Ιανουαρίου. Και θα στηρίζονται σε ένα ποσό επιδότησης που θα καθοριστεί, πολλαπλασιαζόμενο με τους συντελεστές 0,12-1,62 και στο οποίο θα προστίθεται προσαύξηση 10% για κάθε παιδί.

Διαβάστε ακόμα: 

Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC

Βρετανία: Χάθηκε το 31% της παραγωγής αυτοκινήτων – Απώλειες £55 δισ. με Brexit χωρίς συμφωνία

Ποιος λαός πλούτισε κατά 930 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Exit mobile version