Την επίσπευση υλοποίησης των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση και την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ζητά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν έλθει στην Αθήνα. Παράλληλα αποφεύγει να τοποθετηθεί στο αίτημα για μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 και εμφανίζεται επιφυλακτικός αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ ο επίτροπος τονίζει πως «είναι στο συμφέρον όλων αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται.»

Ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει εάν είναι υπέρ της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Ανέφερε ωστόσο ότι οι εξελίξεις δεν επηρεάζονται από το Brexit.

«Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3.5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα» ανέφερε.

Όσον αφορά στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για το εάν θα παραμείνει στην Ελλάδα με τρίτο πρόγραμμα, ο αρμόδιος επίτροπος, εκφράζει την αισιοδοξία του, όμως υπογραμμίζει ότι έρχονται δύσκολες διαπραγματεύσεις το Φθινόπωρο για το χρέος.

«Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το Φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα»

Ως προς το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών, ο κ. Μοσκοβισί ήταν κάθετος.

« Η Επιτροπή μεταβίβασε την θέση της στην Ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του ΤΧΣ υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρος των σημαντικών milestones. Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν την δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών».