Για τους βασικούς άξονες της επικείμενης μεταρρύθμισης για τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Αν θελήσουμε να επιμένουμε σε υπερβολικές απαιτήσεις προς τη νέα γενιά, μην έχετε αμφιβολία, ζούμε σε ανοιχτές αγορές, θα φύγουν. Θα μείνουμε εδώ να βράζουμε στο ζουμί μας”, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγιναν παρεμβάσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι στη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, θα βρει απέναντί της κόμματα και εργαζόμενους και συνεπώς οφείλει να καταθέσει τεκμηριωμένα στοιχεία και να ακουστούν όλες οι απόψεις, προτού καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο υφυπουργός χρειάστηκε πολλές φορές να επικαλεστεί τα στοιχεία για την επιδείνωση του δημογραφικού η οποία θα έχει συνέπεια και τη δραματική επιδείνωση του «λόγου εξάρτησης» (εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο) και άρα περισσότερο βάρος στους ώμους διαρκώς λιγότερων. “Το σύστημά μας είναι απόλυτα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο”, δήλωσε ο υφυπουργός και τόνισε ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει την έκθεση του συστήματος στον κίνδυνο αυτό”.

Ως προς τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η δημόσια επικουρική ασφάλιση σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις, θα συμμετέχουν νεοεισερχόμενοι με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης ενώ σε προαιρετική βάση θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. Αντί οι εισφορές των νέων χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται. Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει την αναλογιστικά ουδέτερη σύνταξή του”, σημείωσε ο υφυπουργός.

Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση. Θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ΔΣ, ο μάνατζερ κ.λπ., θα διορίζονται από την κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι “αν δουλέψει καλά το πείραμα με την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, αυτό θα είναι μια εκπαίδευση του κόσμου, για να πάει αυτό το σύστημα και στα επαγγελματικά ταμεία, αργότερα”.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι ενώ ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση φέρνει τώρα μια νέα μεταρρύθμιση επικαλούμενη την επιδείνωση του δημογραφικού. “Η κυβέρνηση εισάγει αυτή τη μεταρρύθμιση, για να λάβουν υψηλότερες συντάξεις οι συνταξιούχοι στο μέλλον και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτοί είναι οι δύο από τους τέσσερις βασικούς λόγους που φέρνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση”, είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Το τωρινό σύστημα έτσι όπως είναι δεν δίνει καμία απολύτως ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ίσα ίσα, με τα ελλείμματά του, την σπρώχνει προς τα πίσω”, είπε ο Πάνος Τσακλόγου.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι η μεταρρύθμιση είναι νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα. “Ένας νεοφιλελεύθερος δεν θέλει σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μου φαίνεται εντελώς αστείο να μιλάμε για νεοφιλελευθερισμό σε μια χώρα που παραπάνω από το μισό ΑΕΠ περνάει μέσα από τον δημόσιο τομέα, σε μια χώρα που έχει κανονισμό για τα πάντα”, σχολίασε ο υφυπουργός Εργασίας.

Καθώς πολλοί βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση για αντιασφαλιστική πολιτική στη βάση της έκθεσης Πισσαρίδη, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το βασικό πρόσταγμα της έκθεσης Πισσαρίδη, είναι η ελάφρυνση της εργασίας. Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταρρύθμιση θα πλήξει πρωτίστως όσους παίρνουν χαμηλούς μισθούς, ο υφυπουργός είπε πως όσες είναι οι εισφορές στην τωρινή επικουρική ασφάλιση, ίδιες ακριβώς θα είναι και στη νέα επικουρική ασφάλιση.

Σημείωσε εξάλλου ότι μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου θα επενδύονται με συγκεκριμένους κανόνες, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, όταν οι αποταμιεύσεις αυτές κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις, οι πολλαπλασιαστές στην οικονομία, θα είναι πολύ μεγάλοι.

Έχουμε παράδειγμα στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία γνώρισε μια χρυσή 20ετία. Είναι στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Γινόντουσαν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα τότε. Για να έχεις επενδύσεις, χρειάζεται χρηματόδοτηση. Η χρηματοδότηση, συνήθως, προέρχεται από αποταμιεύσεις. Υπήρξε η βοήθεια Μάρσαλ, αλλά στα τελευταία χρόνια προέρχονταν από εφοπλιστικά κεφάλαια κυρίως. Χρηματοδοτήθηκαν πολλές δημόσιες επενδύσεις από τα πλεονάσματα που δημιουργούσε τότε το διανεμητικό σύστημα το οποίο ήταν στη φάση της ανάπτυξής του. Είχε λίγους συνταξιούχους και πάρα πολλούς οι οποίοι συνεισφέρανε. Ε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και τώρα σε πολύ μικρότερη κλίμακα όμως”, είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Διαβάστε ακόμη: 

Χρηματιστήριο: Έξι εβδομάδες συνεχούς ανόδου, σε υψηλά 13 μηνών ο Γενικός Δείκτης 

Όμιλος Βιοιατρική: Η επόμενη ημέρα, ο «διάδοχος» Γιώργος Σπανός και οι κινήσεις συγκέντρωσης 

Επίδομα 400 ευρώ: Έρχονται πληρωμές για πάνω από 44.000 δικαιούχους – Ποιοι πάνε ταμείο 16 Μαρτίου